Het Pieterpad lopen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: het Pieterpad lopen. Maar wat is het eigenlijk? Waar vind je het Pieterpad, hoe lang is het en kan iedereen het? In dit blog vertellen we meer over het Pieterpad, een langeafstandswandeling van het uiterste noorden van Nederland naar het uiterste zuiden, met een lengte van 501 kilometer. 

Inhoudsopgave

    Je kunt van noord naar zuid lopen, maar uiteraard mag het ook andersom. Een volgend blog in de serie ‘vakantie in Nederland’.

    Geschiedenis van het Pieterpad

    Het Pieterpad is tussen 1978 en 1983 ‘uitgevonden’ door twee vriendinnen: Toos uit Tilburg en Bertje uit Groningen. Zij wandelden graag en vonden het een leuk idee een echte langeafstandswandeling te lopen in Nederland. Ze liepen tot dat moment alleen lange wandelingen in het buitenland, vooral in Duitsland in het Zwarte Woud. Ze besloten van Groningen naar Limburg te lopen en op die manier heel Nederland te doorkruisen. Ze liepen steeds korte stukken om zo de beste route te vinden. Dat kon vaak via bestaande wandelpaden maar soms duurde het dagen om een geschikte verbinding te vinden tussen die paden. Ze deden er vijf jaar over om het Pieterpad helemaal uit te stippelen. 

    Lees verder na de afbeelding.

    Groep wandelaars in het bos

    Sinds 1983 zijn er -uiteraard-  wel wat wijzigingen geweest in de route van het pad. Die kwamen onder meer voort uit veranderingen in het landschap of zijn het gevolg van de aanleg van wegen. Ook zijn er aanpassingen gedaan in de route waardoor deze nog mooier werd en nog meer door natuur voerde. 

    Voor wie is het Pieterpad geschikt

    Iedereen die kan lopen, kan het Pieterpad lopen. Er is geen speciale wandelconditie nodig en je kunt helemaal zelf indelen hoe snel je de route loopt. Het Pieterpad is onderverdeeld in 26 etappes maar je kunt die eenvoudig aanpassen aan je eigen wensen. Elke etappe is tussen de 15 en 22 kilometer lang en door meerdere etappes op een dag af te leggen kost het minder tijd. Je kunt natuurlijk ook meerdere dagen doen over één etappe. Net wat je wilt. Op de speciale website over het Pieterpad vind je ook etappes die tussen de 25 en 35 km liggen en etappes die zoveel mogelijk onder de 15 km liggen.

    De route is goed begaanbaar maar niet geschikt voor rolstoel en scootmobiel en ook niet voor kinderwagens, tenzij uitgerust met speciale banden. Dit, omdat regelmatig over onverhard terrein en zand wordt gelopen. De hond mag mee maar moet op sommige plekken worden aangelijnd. Het pad is niet geschikt voor ruiters.

    Waarom het Pieterpad lopen

    Het Pieterpad voert je door prachtige gebieden in Nederland. Er is onderweg heel veel te zien en te beleven. Je loopt door verschillende landschappen zoals de kleigronden in Groningen, de zandgronden in Drenthe, de Sallandse Heuvelrug, de Achterhoek en natuurlijk het heel gevarieerde landschap in Limburg. Onderweg zie je dus veel natuur maar ook mooie boerderijen, dorpen, huizen en zelfs industrie.

    Het lopen is een heel mooie ervaring maar ook het feit dat je het doet en haalt, is een geweldig gevoel. Tijdens de wandelingen kun je ook tot verdiepende gesprekken komen. 

    Pleisterplaatsen en overnachten 

    Het Pieterpad wordt elk jaar door zo’n 50.000 mensen gelopen, of minimaal een etappe van het pad. Al die mensen moeten onderweg eten en drinken, uitrusten en vaak ook overnachten. Daarom vind je langs het hele Pieterpad pleisterplaatsen en mogelijkheden om te overnachten. Overigens zijn alle etappes ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer. 

    Je kunt natuurlijk in alle horecagelegenheden terecht maar bij sommige ben je extra welkom. Deze horagelegenheden zijn voorzien van het logo Pieterpad® Pleisterplaatsen. Meestal staat er voor de wandelaars iets speciaals op het menu zoals een ‘Pieterpadje-lunch’.

    De mogelijkheden om onderweg te overnachten zijn heel divers. Er zijn hotels, campings, B&B en ook speciale groepsaccomodaties. Altijd op of vlak bij de route. 

    Hoe weet je de route

    De route kan je eenvoudig aflezen op een speciale kaart, de zogenaamde gids, en daarnaast vind je onderweg markeringen. 

    De gids

    Je kunt een speciale gids kopen als je het Pieterpad wil gaan lopen. De gids bestaat uit twee delen; eentje voor het noordelijk deel van de route en eentje voor het zuidelijk deel. In de gids is de route duidelijk beschreven en zijn kaarten opgenomen waarop je precies kunt zien hoe je moet lopen. Je ziet ook waar je op onverharde wegen loopt. Ook voorzieningen zoals (bus)stations, wegwijzers, ANWB-paddenstoelen en horecagelegenheden zie je op de kaartjes. 

    Erg leuk, en interessant, zijn de vele, uitgebreide omgevingsbeschrijvingen per streek. Je leest achtergronden en wetenswaardigheden over de landschappen en plaatsen die je doorkruist, waaronder ook historische en culturele achtergronden. 

    Op Wandelnet vind je ook veel informatie en de routes van de verschillende etappes. 

    De markering

    De markeringen onderweg vormen je houvast tijdens de wandeling. Ze zijn aangebracht op ‘houdbare’ objecten zoals grote stenen, hekken, verkeerspalen en bomen. Soms is de markering aangebracht met verf, soms met stikkers. De markeringen worden goed onderhouden en waar nodig vernieuwd door vrijwilligers. 

    Overigens zijn de markeringen van het Pieterpad uitgevoerd volgens de internationaal gebruikelijke manier: wit-rode strepen voor langeafstand wandelpaden (LAW). Omdat het Pieterpad zo populair is zijn de markeringen ook steeds vaker geïntegreerd in het regionaal bewegwijzeringsysteem van een wandelnetwerk. De methode van markeren van deze netwerken verschilt per regio zodat de Pieterpad markering er soms wat anders kan uitzien.
    Delen van het Pieterpad worden ook gebruikt in NS-wandelingen. Dit zie je aan het NS-vignet en die markering moet je dus negeren als je het Pieterpad wil (blijven) lopen. 

    Pieterpad fietspad

    Ben je meer een fietser dan een wandelaar, dan kan je het Pieterpad ook fietsen. Je fietst hier en daar wel een andere route want je mag op veel wandelpaden niet fietsen.
    Toch is de tocht in grote mate vergelijkbaar qua omgeving en natuur. Je kunt het Pieterfietspad ook combineren met wandelen. Overigens is het Pieterfietspad ook geschikt voor rolstoel en scootmobiel. 

    Krijg je een medaille

    Nee, je krijgt geen medaille. De wandeling (of fietstocht) zelf is je beloning, en natuurlijk het genieten van de prachtige omgeving en de eer. Er zijn onderweg ook geen stempelposten.
    Je kunt wel een op naam gestelde Pieterpad Oorkonde kopen en er is ook een Pieterpad-Penning inclusief gravering. Je kunt ze aanschaffen bij Hotel Waddenweelde in Pieterburen en bij Buitengoed Slavante in Maastricht. Dat is in de buurt van het eindpunt.

    Eerste publicatie op: 21 oktober 2023
    Geschreven door: Team Kennisdomein
    Van Kennisdomein
    Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
    Meer informatie

    Aanbevolen artikelen

    Expressionistisch schilderij van een vrouw
    Over de wereld
    In dit blog kijken we naar de grootste kunstenaars in het expressionisme. Om een zo goed mogelijk beeld te...
    Street art op een muur in een wijk
    Over de wereld
    De wereld van street art laat zich gemakkelijk vertalen: de wereld van straat kunst. Daar is het dan ook t...
    Kunstenaar van achteren die schildert
    Over de wereld
    Als we willen kijken naar de bekendste kunstenaars dan moeten we eerst onderzoeken wat we precies onder ee...
    Fiets met bloemen Rotterdam Erasmusbrug
    Over de wereld
    Ontdek Rotterdam in al haar veelzijdigheid! Dit blog gidst je door de rijke historie, de imposante archite...
    Meer artikelen over Over de wereld