Voeding tips

Laat je positief verrassen door onze blogs over voeding, waarin wij niet om de zaken heen draaien. Laat voeding jouw medicijn zijn en laat jouw medicijn voeding zijn. Dit zei Hippocrates, de grondlegger van de westerse geneeskunde. In principe weet iedereen dat gezonde voeding heel belangrijk is voor de gezondheid. Maar wat is gezonde voeding? Bij Kennisdomein vind je de laatste ontwikkelingen op dit gebied. Voeding bestaat al zo lang als de mensheid bestaat, maar velen beginnen zich nu pas te beseffen welke impact voeding op je leven kan hebben. De impact van voeding op het gebied van lichamelijke en geestelijke gezondheid alsmede op het gebied van dierenwelzijn, klimaat en milieu kan niet onderschat worden. Al deze zaken zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Wanneer gaan we kweekvlees eten

Het functioneren van de bio-industrie leidt bij steeds meer mensen tot ontevredenheid. Het eten van kweekvlees kan hiervoor de oplossing zijn, maar wanneer kunnen we deze vorm van kunstvlees verwachten? De productie van ons dagelijkse vlees wordt beschouwd als inefficiënt, vervuilend en dieronvriend...

Is suiker slecht voor je gezondheid?

Er gaat een hardnekkig misverstand rond over suiker en dat dit slecht voor je zou zijn. Is suiker slecht voor je gezondheid of ligt dat veel genuanceerder? Er zijn mensen die denken dat alle suiker slecht is voor je gezondheid. Sterker nog, er zijn zelfs mensen die denken dat suikers uit natuurlijke ...

Vitamine B12 wat is dat?

Wanneer er een gesprek gevoerd wordt over het wel of niet eten van vlees, dan komt vaak ook vitamine B12 ter sprake. Maar vitamine B12 wat is dat, waar zit het in, waar dient het voor en wat gebeurt er wanneer je een tekort hebt aan deze belangrijke vitamine? Vitamine B12 wordt gemaakt door micro-org...

Afvallen met een plantaardig dieet

Wie wil afvallen, kan het beste afvallen met een plantaardig dieet. Een plantaardig dieet is niet alleen heel gezond, maar het is ook nog eens lekker en met een plantaardig dieet kun je blijven eten tot je vol zit. Wanneer je met een plantaardig dieet wil afvallen hoef je dus nooit met een hongergevo...

Het innemen van extra vitamine D

Vooral ouders van (jonge) kinderen weten dat het innemen van extra vitamine D nodig is. Zij geven hun kind druppeltjes of een supplement met vitamine D. De ouderen onder ons herinneren zich nog wel de dagelijkse lepel levertraan. Vaak worden alleen extra vitamines genomen “als de R in de maand zit...

Vlees; een delicaat onderwerp

Vlees; voor de een onmisbaar, voor de ander een teken van hebzucht over de rug van weerloze slachtoffers. Vlees is een delicaat onderwerp. Zo delicaat dat mensen letterlijk boos en agressief kunnen worden wanneer je wilt laten zien hoe het vlees op hun bord terecht is gekomen. Want dat gaat niet vanz...

Kan veganisme het stikstofprobleem oplossen

Laatst zat ik midden in een gesprek over het stikstofprobleem waar mij de volgende vraag werd gesteld: “Kan veganisme het stikstofprobleem oplossen?” Nadat ik de vraag even goed op me in had laten werken, heb ik de vraag in volle overtuiging met “ja” beantwoord. Sowieso ben ik van mening dat ...

Veelgestelde vragen

Wat doet voeding met je gezondheid?

Het korte antwoord op deze vraag is: ‘alles’. Alles waarmee jij jouw lichaam vult heeft effect op jouw gezondheid. Dit houdt in dat wanneer je alleen maar voeding tot je neemt waarvan vast staat dat dit niet goed is voor je gezondheid, dat je dan een grotere kans loopt dat je ziek wordt. Aan de andere kant betekent dat ook dat wanneer je enkel gezonde voeding tot je neemt, de kans groter is dat je gezond ouder wordt. Niets is uit te sluiten, ook een ziekte zoals kanker of diabetes niet. Echter blijkt uit onderzoeken dat gezonde voeding de kans significant verlaagt op het krijgen van ziektes zoals verschillende soorten kanker, diabetes type II en hart- en vaatziektes.

Is voeding een medicijn?

De grondlegger van de westerse geneeskunde, Hippocrates benoemde het al. ‘Laat voeding jouw medicijn zijn en laat jouw medicijn voeding zijn’. Hiermee wordt aangegeven dat wanneer je gezond eet, je lichaam hier positief op reageert en zelfs kan helen. Het antwoord is dus inderdaad dat voeding een medicijn is. Er zijn diverse onderzoeken die aantonen dat een plantaardig dieet significant kan bijdragen aan het verminderen en in sommige gevallen kunnen terugdraaien van bepaalde soorten kanker, diabetes type II, hart- en vaatziekten.

Waarom is voeding belangrijk?

Voeding is belangrijk omdat voeding de bouwstenen en brandstof is voor ons lichaam. Het zorgt ervoor dat wij als mens kunnen functioneren. Wat veel mensen door elkaar halen zijn de termen ‘vulling’ en ‘voeding’. Zo zijn frikadelbroodjes voor de lunch een typisch voorbeeld van vulling. Je lichaam denkt dat het voeding krijgt, maar in een frikadelbroodje zitten geen vezels en veel slechte vetten. Wanneer je iedere week 1 frikadelbroodje eet, dan is dat op jaarbasis zo’n 17212 Kcal. Dit komt neer op 2,46 kilo potentieel extra lichaamsgewicht. Wanneer je iedere dag een frikadelbroodje zou nemen komt dat neer op 17,26 kilo potentieel extra lichaamsgewicht. Wanneer je als lunch bijvoorbeeld een meergranenwrap zou nemen met humus, tomaat, komkommer, sla, paprika en olijven, dan ben je je lichaam aan het voeden met vezels, vitaminen en mineralen en goede vetten.

Waarom eiwitrijke voeding?

Tegenwoordig wordt er veel gesproken over de transitie van dierlijke- naar plantaardige eiwitten. Dit komt omdat men beseft dat het veel efficiënter is om eiwitten direct uit de bron tot je te nemen, dan om eerst de eiwitten aan een dier te voeren en vervolgens het dier op te eten. Er gaan ook veel eiwitten verloren in het proces van plantaardige naar dierlijke eiwitten. Eiwitten, ook wel proteïne genoemd, zijn erg belangrijk voor het lichaam. Ze leveren namelijk calorieën en aminozuren. De aminozuren zijn de bouwstenen voor het eiwit in de cellen van je lichaam. Het lichaam kan bepaalde aminozuren zelf maken (niet essentiële aminozuren) en andere moet het lichaam uit voeding halen (essentiële aminozuren). Dierlijke eiwitten zitten in zuivel, vlees en eieren. Plantaardige eiwitten zitten vooral in granen, peulvruchten, zaden, noten en paddenstoelen. Een mens heeft ongeveer 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig per dag. Over het algemeen krijgen mensen eerder veel te veel dan te weinig eiwitten binnen. Wanneer iemand afwisselend en plantaardig eet, is de kans op een eiwittekort nihil.

Waarom vezelrijke voeding?

Vezelrijke voeding is belangrijk omdat voedingsvezels bijdragen aan een goede spijsvertering. Ook geven voedingsvezels een verzadigd gevoel en verminderen vezels het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type II en darmkanker. In dierlijke producten zitten geen vezels. Vezels zijn wel te vinden in fruit, groente, aardappelen, volkoren brood, granen, peulvruchten en noten. Het advies van het voedingscentrum is om zo’n 30 tot 40 gram voedingsvezels per dag te eten. Het blijkt dat er veel verschillende type voedingsvezels zijn met elk hun unieke goede eigenschappen. Het is dan ook belangrijk om uit verschillende voedingsbronnen vezels binnen te krijgen.

Van welke voeding kom je aan?

Wanneer je aan wilt komen is het belangrijk dat je meer calorieën binnenkrijgt dan dat je er verbrandt. Het is wel verstandig om met gezonde voeding aan te komen dan met ongezonde voeding. Dit omdat je met ongezonde voeding een hoger risico loopt om nare ziektes te ontwikkelen. Wanneer je aan wilt komen is het verstandig om naar een diëtist te gaan. Bij voorkeur een diëtist die gespecialiseerd is op het gebied van plantaardig eten, omdat plantaardige voeding de meest gezonde manier is.

Van welke voeding val je af?

Hier geldt eigenlijk hetzelfde als bij de vorige vraag. Hier gaat het er echter om dat je meer calorieën verbrandt dan dat je er binnen krijgt. Het blog ‘Afvallen met een plantaardig dieet’ geeft hier meer duidelijkheid over.

Welke voeding voor sporters?

Om je sportprestaties te verbeteren zal gezonde voeding een grote bijdrage leveren. Wanneer je sport en traint verbruik je veel calorieën. Afhankelijk of je een duursport of juist een explosieve sport beoefent, gebruikt je lichaam ook verschillende energiesystemen. Afhankelijk van de energiesystemen die je gebruikt moet je jouw voedingspatroon hierop aanpassen. Zo eten wielrenners die de Tour de France fietsen anders dan een 100 meter sprinter.

Wat doet veganisme met je gezondheid?

Wie veganistisch leeft, eet plantaardig. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft aangegeven dat een plantaardig dieet gezond, zo niet gezonder is dan een dieet met dierlijke producten. Wanneer iemand veganist is kan diegene dus heel gezond zijn, maar omdat er tegenwoordig ook veel ongezonde veganistische opties zijn, staat veganisme niet perse voor gezondheid. Wel lijkt het er op dat veganisten meer stilstaan bij de impact van voedsel op dier, mens, milieu en klimaat. Omdat mensen bewuste keuzes maken kan hierdoor de lichamelijke gezondheid verbeteren.

Wat is het verschil tussen dierlijke en plantaardige voeding?

Er zijn een aantal verschillen te noemen tussen dierlijke en plantaardige voeding. Zo bevat dierlijke voeding geen vezels. Vezels zijn essentieel voor een goede gezondheid. Verder worden er ieder jaar alleen al in Nederland ruim 650.000.000 (zeshonderdvijftig miljoen) dieren gedood voor vlees, vis, zuivel en eieren. Omdat bekend is dat dieren wel angsten en pijn kunnen ervaren, net als mensen dat kunnen en waarbij bekend is dat groenten, fruit, noten en zaden die eigenschappen niet hebben, is een plantaardig dieet niet alleen gezonder, maar ook een heel stuk humaner. Plantaardige voeding kan de mens namelijk in alle voedingsstoffen voorzien die ze nodig heeft.

Welke vitaminen uit voeding zijn belangrijk?

Vitamines die je uit voeding moet halen zijn de essentiële vitaminen. Niet essentiële vitaminen maakt je lichaam zelf aan. Veel vitamines komen in zowel dierlijke als plantaardige voeding voor. B12 is een uitzondering. Tegenwoordig wordt vitamine B12 toegevoegd aan zowel plantaardige vlees- en melkvervangers, als aan veevoer wat bestemd is voor slachtvee. Waarom dit zo is lees je in onze blog over B12.

Welke mineralen uit voeding zijn belangrijk?

Er zijn diverse mineralen die uit voeding te halen zijn. Je kunt hierbij denken aan Calcium, Kalium, Chroom, Fosfor, IJzer, Koper, Jodium en Magnesium. Stuk voor stuk zijn het belangrijke elementen voor je lichaam en allemaal hebben ze een andere belangrijke functie. Het lichaam maakt niet zelf mineralen aan, dus moet je ze via voeding binnen krijgen.

Welke voeding is goed voor je longen?

Er zijn voedingsmiddelen die de gezondheid van onze longen verbeteren. Al deze voedingsmiddelen zijn plantaardig en zorgen voor een goede zuurstofvoorziening. De voedingsmiddelen die in verband worden gebracht met goed functionerende longen zijn: Selderij, Oregano, Wortelen, Groene thee, Grapefruit, Knoflook en Bosbessen.

Welke voeding gebruik je voor een baby?

Wanneer een baby geboren is bestaat de voeding, net als bij alle andere zoogdieren uit moedermelk. Bij een mens is dat zeker de eerste drie weken. Na ongeveer een maand of vier mag een baby ook een beetje groente en fruit eten. Na verloop van tijd kan de baby ook broodkorstjes, soepstengels en rijstwafels eten. Na een maand of 7 kan er aardappels met groenten, rijst, pasta en ander vast voedsel gegeven worden.

Welke voeding gebruik je bij maagklachten?

Maagklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Ook zijn er tal van verschillende maagklachten waar iemand aan kan lijden. Een aantal voedingsmiddelen die verzachtend kunnen werken bij maagklachten zijn bijvoorbeeld: gember, kurkuma, kardemom, kaneel, anijs, karwij, fenegriek, quinoa, havermout, boekweit, venkel, witlof, andijvie, papaja, ananas, kefir, zuurkool en verschillende soorten thee. Wanneer maagklachten lang aanhouden is het altijd verstandig om naar de huisarts te gaan.

Welke voeding gebruik je bij diabetes?

Plantaardig eten heeft positieve effecten op de bloedsuiker bij mensen met diabetes meldt het Diabetesfonds op de eigen website. Er worden betere glucosewaarden gemeten bij mensen die plantaardig eten dan bij mensen die anders eten. Ook is bekend geworden dat vegetariërs en veganisten tot zeker de helft minder kans hebben om diabetes type II te krijgen dan mensen die vlees eten. Dit kan komen omdat plantaardig voedsel minder verzadigd vet, minder cholesterol en meer vezels bevat. Ook zijn mensen die plantaardig eten vaker slanker en hebben ze een lager cholesterolniveau en bloeddruk. Ook hier lijkt plantaardig het juiste antwoord te zijn.

Welke voeding gebruik je bij artrose?

Op het gebied van artrose is veel ontwikkeling gaande. Zo blijkt uit een studie op dieren dat een hoog cholesterolgehalte invloed kan hebben op de ontwikkeling van artrose. Een hoog cholesterolgehalte zorgt ook voor veel andere lichamelijke problemen. Cholesterol is er in twee varianten: LDL en HDL. LDL zijn de verzadigde ‘slechte’ vetten. Deze slechte vetten zitten vooral in dierlijke producten. HDL cholesterol zijn de onverzadigde vetten die je veel tegenkomt in plantaardige bronnen. Ook wanneer je artrose hebt is gezonde voeding erg belangrijk. Er wordt een nadruk gelegd op Omega3- vetzuren. Deze omega’s kun je binnen krijgen middels vis en schaaldieren, echter zijn tegenwoordig de vissen en schaaldieren een bron van toxische stoffen. Een beter alternatief kan een plantaardige bron zijn zoals spinazie of postelein of een plantaardig omega3 supplement.

Welke voeding gebruik je bij diarree?

Hele dunne ontlasting wordt diarree genoemd. Het kan plotseling opkomen en ook snel weer overgaan. Diarree kan ook langer aanhouden. Om uitdroging te voorkomen is het advies aan mensen met diarree om 2 tot 3 liter water per dag te drinken. Verder is een gezond voedingspatroon met veel vezels uitermate belangrijk. Vezels binden vocht in de ontlasting en helpen daarmee de diarree te verminderen.

Welke voeding gebruik je bij bloedarmoede?

Bij bloedarmoede heb je een verminderde hoeveelheid aan ijzer in het bloed. Het lichaam neemt ijzer beter op wanneer de behoefte groter is. Ook het soort ijzer is van invloed. IJzer uit plantaardige voeding wordt niet altijd even goed opgenomen door het lichaam door de invloed van andere voedingsmiddelen. Echter zijn er ook voedingsmiddelen die de opname juist bevorderen. Van ijzer uit dierlijke producten wordt ongeveer 25% opgenomen. Vitamine C zorgt voor een betere opname van het plantaardige ijzer.