De (waan)zin van healthy food

Het onderwerp ‘gezonde voeding’ krijgt steeds meer aandacht in onze samenleving. Wat is de (waan)zin van healthy food? Voeding is natuurlijk belangrijk voor ons welzijn en voor het goed functioneren van ons lichaam, maar is al die aandacht voor speciale voeding echt nodig of wordt het overdreven? Onze keuzes worden daarbij ook nog eens mede bepaald door social media en influencers. Die willen graag bepalen wat goed voor je is maar is die wens gebaseerd op kennis of op geld? Gezond eten betekent meestal het laten staan van ongezond voedsel met bijvoorbeeld teveel suikers en vet, en niet het eten van veel healthy food. 

Inhoudsopgave

    Het nut van gezonde voeding

    Gezonde voeding is onmisbaar voor het goed functioneren van ons lichaam: van het repareren van cellen tot het behoud van een gezond immuunsysteem. Daarnaast hebben we voedingsstoffen nodig voor onze dagelijkse activiteiten zoals lopen, fietsen, werken, boodschappen doen en denken. Allerlei vitamines, mineralen zijn onmisbaar, net als de dagelijkse inname van eiwitten, koolhydraten en vetten. Voedsel met bepaalde en/of de juiste voedingswaarde kan ons helpen om ons fitter te voelen, ziektes te voorkomen en ons concentratievermogen te verbeteren.

    Lees verder na de afbeelding.

    Bord met enkele plantjes en planten fruit en groente er omheen

    Wat heb je nodig

    Wat je precies aan voeding nodig hebt hangt af van allerlei factoren waaronder van je leeftijd, of je man of vrouw bent, wat je doet op een dag en of je gezond bent. Hieruit volgt dan ook meteen dat één bepaald dieet niet voor iedereen kan gelden. Een bouwvakker of iemand die elke dag zwaar traint, heeft (heel) andere voeding nodig dan iemand die de hele dag op kantoor werkt, een bepaalde ziekte heeft of zwanger is. Natuurlijk is er wel een algemene richtlijn: gezond eten is in principe voldoende en extra’s zijn niet nodig, tenzij je in een specifieke groep valt. Ook belangrijk is het goed spreiden van je voedselinname over de dag en bijvoorbeeld een gezond en goed ontbijt voor een sterke start van de dag.  

    Specifieke groepen 

    Voor specifieke groepen zoals sporters, zwangere vrouwen of chronisch zieken, is de behoefte aan bepaalde voedingsstoffen soms groter, of juist kleiner. Eiwitten bijvoorbeeld mogen bij bepaalde ziektes minder worden gegeten en soms gaan bepaalde voedingsmiddelen niet samen met medicatie. 

    Sporters hebben vaak meer eiwitten nodig voor de opbouw van spieren en het herstel ervan na een training. Voor zwangere vrouwen zijn foliumzuur en ijzer extra belangrijk, omdat deze helpen bij de ontwikkeling van de baby en bij de vorming van rode bloedcellen.

    Wat gezond is, verandert in de loop der tijd

    Er zijn steeds nieuwe inzichten, doorgaans na onderzoek waardoor de richtlijnen voor gezonde voeding ook veranderen. Een voorbeeld: het Voedingscentrum adviseerde jarenlang dat het eten van maximaal drie eieren per week gezond was. Dit, in verband met het cholesterol, dat niet te hoog mocht worden. Tegenwoordig geldt die regel niet meer en daarbij is het ook nog eens ‘normaal’ een ei-dieet te volgen waarbij je elke dag wel tien eieren eet. 

    Extra eiwitten, mineralen en supplementen

    Eiwitten spelen een cruciale rol bij spieropbouw en bij spierherstel, en dat verklaart waarom sporters eiwitshakes en supplementen gebruiken. Hoewel extra eiwitten zinvol kunnen zijn voor mensen die zwaar trainen, krijgen de meeste mensen die dat niet doen voldoende eiwitten binnen via een gebalanceerd dieet.

    Mineralen zoals magnesium en calcium worden vaak in verband gebracht met een betere sportprestatie en een gezond lichaam. Een tekort aan deze stoffen kan negatieve effecten hebben op je gezondheid, maar heb je wel een tekort? Als je gezond eet niet, en de meeste mensen hebben daarom helemaal geen supplementen nodig. Als je gevarieerd eet krijg je alles binnen dat nodig is. Wil je zeker weten dat je alles binnenkrijgt dat je nodig hebt, dan volstaat een multivitamine van een drogist. Een duur alternatief is niet nodig. 

    Op het internet en dan met name in de sociale media, vind je oneindig veel adviezen over voeding, bijvoorbeeld over de voordelen van een plantaardig dieet. Influencers die dieet- en gezondheidstips delen, hebben vaak een groot bereik en kunnen hun volgers beïnvloeden om bepaalde producten te kopen. Hoewel een enkele influencer waardevolle kennis deelt, ontbreekt het hen doorgaans aan de juiste voedingsachtergrond. Hierdoor kunnen trends ontstaan die soms weinig wetenschappelijk onderbouwd zijn, zoals het vermijden van hele voedselgroepen of het blind volgen van ‘superfood’-diëten. Het is goed je te realiseren dat influencers vaak (goed) worden betaald voor hun promotiewerk en niet spreken vanuit ervaring of kennis. 

    Eerste publicatie op: 27 september 2024
    Geschreven door: Team Kennisdomein
    Van Kennisdomein
    Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
    Meer informatie

    Aanbevolen artikelen

    Een ontbijt met brood koffie en jus d orange
    Voeding tips
    Wat is dat, goed ontbijten? En waarom is dat belangrijk? In dit blog vertellen we meer over het ontbijt, d...
    Stroopwafels
    Voeding tips
    Zoals in de meeste landen is er zoiets als typisch Nederlands voedsel. Lekkernijen en gerechten die in&nbs...
    Tips om goedkoper te eten
    Maatschappelijke onderwerpen
    Bijna iedereen voelt tegenwoordig extra druk op de portemonnee. De hoge energieprijzen, de voedselprijzen,...
    Man met dikke buik
    Maatschappelijke onderwerpen
    De maagverkleining (gastric bypass) is een manier om
    Meer artikelen over Voeding tips