Welke bedrijfsverzekeringen zijn verplicht

Zijn er verplichte bedrijfsverzekeringen? Dit blog navigeert je door het woud van mogelijkheden, uitzonderingen en risico’s om je ondernemersleven zekerder te maken.

Inhoudsopgave

    De vraag ‘Welke bedrijfsverzekeringen zijn verplicht’ kan heel kort worden beantwoord: geen enkele! Althans, geen bedrijfsverzekeringen die voor álle ondernemers verplicht zijn. Voor sommige beroepen bestaat bijvoorbeeld wel de verplichting om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te hebben. En soms verplichten derden, zoals de bank, jou om een bepaalde bedrijfsverzekering af te sluiten. Bijvoorbeeld een gebouwenverzekering, in verband met de hypotheek. 

    Wat is een bedrijfsverzekering 

    In dit artikel kijken we welke bedrijfsverzekeringen er allemaal zijn en wanneer ze mogelijk wel verplicht zijn. Twijfel je, dan is de hulp van een bedrijfsadviseur een goede keus. Deze man of vrouw denkt mee met jouw bedrijf, waaronder met je financiële positie en met zaken als bedrijfsverzekeringen. 


    Wil je meer weten over het verbeteren van je bedrijf? Download ons gratis e-book boordevol tips.


    Lees verder na de afbeelding.

    Gebroken glas in een bosrijke omgeving

    Als je een bedrijf hebt, kan het slim zijn en soms is het noodzakelijk, om bepaalde risico’s af te dekken. Denk aan een verzekering voor schade aan goederen, ziekte van personeel of een verzekeringen voor de kosten van juridische conflicten. 

    Er zijn heel wat soorten bedrijfsverzekeringen, in te delen in vier categorieën:

    1. Aansprakelijkheid
    2. Gezondheid en inkomen
    3. Vervoer
    4. (On)roerend goed

    Je hebt die verzekeringen uiteraard niet allemaal nodig. Welke je beter maar wel kunt afsluiten is (mede) afhankelijk van het soort bedrijf. 

    Bedrijfsverzekeringen – aansprakelijkheid

    Dit zijn verzekeringen die te maken hebben met de activiteiten van je bedrijf. Een paar voorbeelden:

    • Bedrijfsaansprakelijkheid
    • Beroepsaansprakelijkheid
    • Bestuurdersaansprakelijkheid
    • Vervoerdersaansprakelijkheid
    • Rechtsbijstandsverzekering
    • Reisverzekering

    Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor schade die je tijdens het werk veroorzaakt. Die verzekering geldt overigens ook voor je medewerkers, ook stagiaires en vrijwilligers. Denk aan schade door een bedrijfsongeval, schade aan spullen van derden of schade veroorzaakt door de spullen die je verkoopt. Ook schade aan materialen die je huurt van een derde valt meestal onder deze verzekering. 

    Bij een beroepsaansprakelijkheidsverzekering gaat het om schade als gevolg van een beroepsfout. Voor sommige beroepen is zo’n verzekering verplicht, onder meer voor advocaten, notarissen en architecten. 

    Een reisverzekering als bedrijfsverzekering heeft uiteraard alleen betrekking op zakelijke reizen en een zakelijke rechtsbijstandverzekering alleen op zakelijke geschillen. 

    Bedrijfsverzekeringen – gezondheid en inkomen

    Dit zijn verzekeringen voor zekerheid omtrent je inkomen en je gezondheid. De zorgverzekering is verplicht, maar is dat ook als je géén ondernemer bent. Enkele andere bedrijfsverzekeringen op het gebied van gezondheid en inkomen:

    • Arbeidsongeschiktheidsverzekering
    • Overlijdensrisicoverzekering
    • Ongevallenverzekering
    • WIA verzekering
    • Verzuimverzekering
    • WGA verzekering

    Een arbeidsongeschiktheidsverzekering zorgt voor inkomen voor de ondernemer die ziek wordt. Zo’n verzekering kan in verhouding kostbaar zijn, zeker voor startende ondernemers die nog weinig winst genereren. Een mooi alternatief is het zogenaamde broodfonds. Dit is een schenkkring voor ondernemers. De kosten zijn laag, en er geldt een maximale uitkeringsperiode van twee jaar. 

    Een WIA-verzekering zorgt ervoor dat de ondernemer geld krijgt voor ziek personeel. Hij hoeft dan de loonkosten niet (volledig) uit eigen zak te betalen. Hetzelfde geldt voor de WGA verzekering; deze is voor werknemers die het werk na ziekte hervatten, de kosten van re-integratie dus. 

    Bedrijfsverzekeringen – Vervoer

    Deze categorie gaat over de verzekeringen voor vervoersmiddelen van je bedrijf. Denk hierbij aan de bedrijfsauto, aanhangwagens en vrachtwagens. Een paar voorbeelden van dit soort bedrijfsverzekeringen zijn:

    • Aanhangwagenverzekering
    • Bestelautoverzekering
    • Vrachtwagenverzekering
    • Zakelijke autoverzekering
    • Transportverzekering
    • Handelaarskentekenverzekering
    • Handelsvoorraadverzekering

    Het verzekeren van voertuigen is altijd verplicht, of je nu ondernemer bent of niet.  Je dient minimaal een WA-verzekering af te sluiten en kunt dat naar keuze uitbreiden met een beperkt casco of volledig casco. De laatste, de volledige cascoverzekering biedt de meeste zekerheid.  De bedrijfswagen is dan onder meer ook verzekerd tegen diefstal, joyriding, vandalisme en schade als gevolg van natuurgebeurtenissen zoals storm of hagel. 

    Met een speciale transportverzekering verzeker je losse spullen in de auto, koelschade tijdens het transport, schade aan gereedschappen en bijvoorbeeld schade die ontstaat tijdens het laden en lossen.


    Wil je meer weten over het verbeteren van je bedrijf? Download ons gratis e-book boordevol tips.


    Bedrijfsverzekeringen – (on)roerend goed

    Deze verzekeringen gaan over de losse spullen van je bedrijf (roerende goederen) en gebouwen die in eigendom zijn van je bedrijf (onroerend goed). 

    Voorbeelden van deze verzekeringen zijn:

    • Gebouwenverzekering
    • Huurdersbelangverzekering
    • Inventarisverzekering
    • Milieuschadeverzekering
    • Niet rijdend werkmaterieelverzekering
    • Rijdend werkmaterieelverzekering
    • Voorraadverzekering

    De gebouwenverzekering wordt ook wel de zakelijke opstalverzekering genoemd.  Je pand is dan onder meer verzekerd voor schade als gevolg van brand, ontploffing of blikseminslag maar ook schade door regen, hagel en wind. Of door water dat via de kelder binnenkomt. 

    Met de inventarisverzekering verzeker je de spullen (alleen die spullen die niet zijn bedoeld voor de verkoop) ín het gebouw. Zeker bij een bedrijf kan het gaan om kostbare spullen: computers, machines en andere apparatuur. Ook de ‘gewone’ dingen zoals tafels, stoelen en de vloerbedekking zijn verzekerd. Bij de inventarisverzekering hoort meestal ook een verzekering voor kasgeld, wel met een maximaal bedrag, bijvoorbeeld €5000. 

    Goederen die zich wel in je gebouw bevinden maar zijn bestemd voor de verkoop, verzeker je via de voorraadverzekering. 

    Wat wel en wat niet

    Het kan voor ondernemers lastig zijn om te bepalen welke verzekeringen ze wel en welke ze niet afsluiten. Het is steeds een afweging van risico’s en natuurlijk is het ook afhankelijk van jouw bedrijf. Als advocaat zal je verplicht een beroepsverzekering moeten afsluiten maar wil je ook een inventarisverzekering? Je hebt weliswaar mooie computers staan, maar is bij schade vervanging niet onoverkomelijk. 

    Een zorgverzekering is verplicht, ook als je geen ondernemer bent, maar kies je ook voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Een AOV kan een paar honderd euro per maand kosten, voor een startende ondernemer soms een té hoog bedrag.  Overigens zal deze verzekering zo goed als zeker op enig moment (2027?) verplicht worden voor alle ondernemers. 

    Ook de keuze voor een verzekering voor je bedrijfsauto kan lastig zijn. Je hebt de auto dagelijks nodig, hij is belangrijk voor je. Je bent verplicht minimaal een WA-verzekering af te sluiten en de volledig cascoverzekering kan behoorlijk kostbaar zijn. Zeker als startende ondernemer wil je niet op hoge kosten voor verzekeringen zitten; anderzijds wil je geen onnodige risico’s nemen. 

    Schakel de hulp in van een adviseur als je twijfelt en er niet uit komt. Hij kan samen met jou de zaken op een rijtje zetten en nagaan welke verzekeringen je beter wel kunt nemen en welke je kunt skippen of uitstellen. 

    Wil je meer weten over het inhuren van een bedrijfsadviseur, neem dan contact met ons op of download ons gratis e-book ⤵


    Gratis ebook met tips voor bedrijven en afdelingen!

    ✅ Direct gratis in je mailbox
    ✅ Creëer concrete doelen, een betere missie & visie en verbeter je marketing en communicatie inzet
    ✅ Geschreven door de specialisten van Kennisdomein


    Eerste publicatie op: 14 juni 2023
    Geschreven door: Team Kennisdomein
    Van Kennisdomein
    Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
    Meer informatie

    Aanbevolen artikelen

    Over ondernemen
    Een hypotheek afslu...
    Een jonge vrouw met verrekijker
    Over ondernemen
    Bedrijven komen er niet onderuit: meedoen met de nieuwste trends. Maar zijn marketingtrends vriend of vija...
    Scherm met data
    Over ondernemen
    In het tijdperk van digitalisering en technologische vooruitgang is data het middelpunt geworden voor orga...
    Zwangere vrouw met blond haar
    Over ondernemen
    Je hebt een eigen bedrijf en krijgt een kind. Betekent ZZP en zwanger dat je nu maandenlang zonder inkomen...
    Meer artikelen over Over ondernemen