Wat doet een bedrijfsadviseur

Wat doet een bedrijfsadviseur? Ontdek de taken en tools van een professional die je helpt bij bedrijfskundige vraagstukken. Of je nu een MKB-ondernemer bent of een ZZP’er, deze blog geeft antwoord op wie er baat heeft bij een bedrijfsadviseur en hoe deze expert je bedrijf kan adviseren. Lees verder voor waardevolle inzichten.

Inhoudsopgave

    Een bedrijfsadviseur is een professional

    Iemand met ervaring, met kennis van zaken en veel enthousiasme. Dat is wat je sowieso mag verwachten van een goede bedrijfsadviseur. Zijn kerntaak is het verbeteren van processen, taken en resultaten van een onderneming. Iemand die met je meedenkt, je een spiegel voorhoudt en altijd eerlijk is. Mooie praatjes vullen geen gaatjes en daar heb je dus niets aan. Misschien heb je heel gerichte vragen, op het gebied van financiën, personeel of management bijvoorbeeld. Het kan echter ook zijn dat je iemand nodig hebt die meedenkt over een breder onderwerp; de verkoop van je bedrijf bijvoorbeeld. Of het in de markt zetten van een nieuw product. 


    Wil je meer weten over het managen van een bedrijf of afdeling? Download ons gratis e-book boordevol tips.


    Lees verder na de afbeelding.

    Business coach met grijs haar

    © Kennisdomein

    Bedrijfskundige vraagstukken 

    Als ondernemer krijg je te maken met bedrijfskundige vraagstukken. Sterker, er spelen áltijd wel van die vraagstukken. Grote en kleine. Een lastig personeelslid kan je al veel ondernemersgeluk kosten en de oplossing is niet altijd eenvoudig. Bedrijfsvraagstukken kunnen over van alles gaan en zich afspelen op verschillende niveaus binnen een bedrijf: op managementniveau bijvoorbeeld of binnen een bepaalde afdeling. Het kan ook gaan om werkprocessen, strategische plannen, om producten/diensten, om IT, er kunnen HRM vraagstukken spelen en meer. Een bedrijfsadviseur kan je op al deze gebieden van dienst zijn.

    Voorbeelden van bedrijfsvraagstukken 

    Om je een idee te geven van de onderwerpen waarvoor je een bedrijfsadviseur kunt inschakelen geven we hierna een aantal voorbeelden van vraagstukken die kunnen spelen. 

    • Implementeren van een ERP systeem. Hoe kan je zo’n verandering binnen je organisatie borgen? Een business consultant kan je helpen ervoor te zorgen dat de organisatie meegaat in deze verandering. Bijvoorbeeld door eindgebruikers te trainen, de testfase te managen en de procesmanager te ondersteunen. 
    • Problemen op het gebied van management. Je weet precies waar de schoen wringt maar niet hoe je het probleem kunt oplossen. Of: het loopt niet lekker binnen het management maar hebt geen idee waarom niet. Je kunt de vinger er niet opleggen. 
    • Je overweegt een hele nieuwe tak van sport te implementeren. Is het wel een goed idee? Wegen de kosten tegen de baten op, wat heb je nodig, wie heb je nodig? Hoe pak je het aan en hoe zit het met de financiële kant van de zaak. 
    • De sfeer in je bedrijf is niet plezierig. Je wilt de bedrijfscultuur verbeteren en hebt een blik van buiten nodig om te onderzoeken hoe je dit kunt aanpakken. Of het gaat om een slechte reputatie van je bedrijf en de vraag hoe je die kunt verbeteren.  

    Dit zijn zomaar een paar voorbeelden van bedrijfsvragen waarmee je kunt zitten.

    Een bedrijfsadviseur kent mij en mijn bedrijf niet

    Dat is waar. Als je een bedrijfsadviseur inschakelt zal deze jou en je bedrijf waarschijnlijk niet kennen. Dat is echter een kwestie van tijd. Zo’n adviseur heeft al veel ervaring met en kennis van andere bedrijven en zal zich snel inlezen. Daarna heb je er alleen maar voordeel van: een frisse, onbevooroordeelde blik richting jou en je organisatie. Iemand van buiten die (ook) de grote lijnen kan zien. 

    Er is nog een groot ander voordeel als je extern bedrijfsadviseur inschakelt: neutraliteit. Gaat jouw vraag over managementproblematiek? Personeelszaken? Dan is het prettig dat er iemand meekijkt die neutraal is. Zo kan je een boel problemen op de werkvloer voorkomen. 


    Wil je meer weten over het managen van een bedrijf of afdeling? Download ons gratis e-book boordevol tips.


    Geheimhouding is nog een ander groot voordeel. Misschien heb je bepaalde plannen met de organisatie maar wil je ze nog niet aan de grote klok hangen. Als het management of het personeel er lucht van krijgt dat je nadenkt over verkoop, dan kan dat voor veel onrust zorgen. Hetzelfde geldt voor aanstaande grote veranderingen binnen je organisatie. Het is heel begrijpelijk, en ook beter, die plannen eerst eens met een outsider te bespreken. Een sparringpartner is dan van grote waarde. 

    Bedrijfsadvies voor MKB

    Als MKB’er is het heel plezierig een vast aanspreekpunt te hebben voor vragen en iemand die met je meedenkt. Een kritische sparringpartner die pragmatische oplossingen kan aanreiken, afgestemd op jouw behoefte. Denk aan vragen op het financiële vlak, voor accountancy en voor personeelszaken. Het kan gaan om bedrijfsadvies voor zowel de korte als voor de lange termijn en heeft onder meer betrekking op de continuïteit. Doelen van bedrijfsadvies voor MKB kunnen onder meer zijn:

    • Rendementsverbetering
    • Advies familiebedrijf
    • Inzichten in strategie
    • Advies inzake personeelskwesties
    • Managementadvies

    Een bedrijfsadviseur zal vooral pragmatisch te werk gaan en dat op een heel persoonlijke manier. Hij staat je bij als het gaat om nieuwe uitdagingen of om dilemma’s. 

    Bedrijfsadviseur ZZP’er

    Hoewel vaak wordt gedacht dat een business consultant alleen door grote bedrijven wordt ingezet is bedrijfsadvies voor ZZP’ers net zo belangrijk en waardevol. Een bedrijfsadviseur kan je helpen verder te komen dan waar je nu staat, sturing geven en meedenken over nieuwe plannen. 

    Bedrijfsadvies is er voor starters én doorgewinterde ondernemers. Voor ZZP’ers die bijvoorbeeld willen sparren over zaken als reserveren en pensioen, je uurtarief en over de voordelen en risico’s van ondernemen. 

    Welke bedrijfsadvieskantoren zijn er

    Het aanbod bedrijfsadvieskantoren is heel groot. Het kan daarom lastig zijn een keuze te maken. Op websites kan je al veel lezen over werkwijze en soms over tarieven, maar of er een persoonlijke klik is merk je natuurlijk meestal pas als je iemand persoonlijk hebt ontmoet. De tarieven lopen flink uiteen en daarnaast is daar ook nog de keuze uit een groot of kleiner kantoor en speelt de afstand tot jouw eigen onderneming een rol.

    Wil je meer weten over het inhuren van een bedrijfsadviseur, neem dan contact met ons op of download ons gratis e-book


    Gratis ebook met tips voor bedrijven en afdelingen!

    ✅ Direct gratis in je mailbox
    ✅ Creëer concrete doelen, een betere missie & visie en verbeter je marketing en communicatie inzet
    ✅ Geschreven door de specialisten van Kennisdomein


    Eerste publicatie op: 5 april 2023
    Geschreven door: Team Kennisdomein
    Van Kennisdomein
    Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
    Meer informatie

    Aanbevolen artikelen

    Over ondernemen
    Een hypotheek afslu...
    Een jonge vrouw met verrekijker
    Over ondernemen
    Bedrijven komen er niet onderuit: meedoen met de nieuwste trends. Maar zijn marketingtrends vriend of vija...
    Scherm met data
    Over ondernemen
    In het tijdperk van digitalisering en technologische vooruitgang is data het middelpunt geworden voor orga...
    Zwangere vrouw met blond haar
    Over ondernemen
    Je hebt een eigen bedrijf en krijgt een kind. Betekent ZZP en zwanger dat je nu maandenlang zonder inkomen...
    Meer artikelen over Over ondernemen