Personeel of outsourcen

Personeel werven of outsourcen? Het is een cruciale vraag waar elke ondernemer vroeg of laat voor staat. Dit blog helpt je inzicht te krijgen in de voordelen, nadelen en risico’s van beide keuzes. Of het nu gaat om kostenbesparingen, flexibiliteit, loyaliteit of bedrijfsstabiliteit. Lees snel verder!

Inhoudsopgave

    Kort gezegd komt outsourcen erop neer dat je bepaalde taken uitbesteedt aan specialisten. Twijfel je of je moet kiezen voor outsourcen of personeel aannemen, ook na lezen van dit blog? Overweeg dan eens een bedrijfsadviseur in de arm te nemen. Deze kan jou helpen je bedrijfsactiviteiten op een rijtje te zetten en je op alle gebieden adviseren, ook over outsourcing. 

    Wat is outsourcen

    Over outsourcen schreven we al een apart blog maar de belangrijkste informatie vertellen we je hier nog een keer. Het Nederlandse woord voor outsourcen is uitbesteden. Je besteedt dus werk uit aan een derde. Het kan ook gaan om werkzaamheden die je in principe zelf zou kunnen doen. Of iemand die je in dienst hebt, een werknemer. Voorbeelden van werkzaamheden die vaak extern worden uitgezet zijn de administratie, het beheer van de website en het schrijven van teksten voor die website. Ook het doen van marktonderzoek, secretariële werkzaamheden, productiewerk en marketing worden nogal eens uitbesteed. 


    Wil je meer weten over het verbeteren van je bedrijf of afdeling? Download ons gratis e-book boordevol tips.


    Lees verder na de afbeelding.

    Personeel vs outsourcing - Man die twee kaartjes met zakenmensen laat zien

    Voordelen outsourcing

    Outsourcing kan belangrijke voordelen met zich meebrengen. Een groot en belangrijk voordeel is dat je vrij eenvoudig en snel een echte vakman/vakvrouw in huis kunt halen. Hoog gekwalificeerd personeel, maar dan zonder de verplichtingen van vast personeel. Je kunt ook veel eenvoudiger afscheid nemen van elkaar. Een ander voordeel: je hoeft geen kosten te maken voor het opleiden van personeel. De vakman of -vrouw die je via outsourcing inschakelt, heeft alle benodigde kennis in huis. 

    Hieronder de voordelen van outsourcing op een rijtje:

    • Snel hoog gekwalificeerd personeel 
    • Eenvoudiger om afscheid te nemen van elkaar
    • Geen kosten voor het opleiden van personeel
    • Verbetering van de liquiditeitspositie van het bedrijf
    • Heldere financiële afspraken, meer geld vrij voor investeringen
    • Focus op kerntaken; jij hebt meer tijd voor de dingen die je goed kunt
    • Vergroten van de flexibiliteit; verandert de markt, dan kan je sneller mee veranderen. 

    Nadelen van outsourcing

    Als je voor (veel) werkzaamheden kiest voor outsourcing, dan kan het geheel ‘zakelijker’ worden. We bedoelen hiermee dat de persoonlijke dienstverlening, die klanten gewend zijn, onder druk kan komen te staan. 

    Een ander nadeel kan zijn dat je weinig tot geen zicht hebt op de persoon die je werk uitvoert. Je zet een opdracht ergens uit en moet afwachten wie de daadwerkelijke uitvoering op zich neemt. Uiteraard kan daarover wel overleg zijn, maar je hebt daarover niet altijd zekerheid. Dit kan soms nadelig zijn, bijvoorbeeld wanneer de persoon in kwestie bij jou in huis komt en wellicht niet goed past bij de rest van je personeel. 

    Nog een nadeel van outsourcing: de kosten. Extern personeel is meestal (op uurbasis) duurder dan vast personeel. Tenslotte is het ook goed om te bedenken dat kennis slechts tijdelijk in huis is -voor de duur dat je de externe kracht hebt ingehuurd- en daarna weer weg is. 

    Voordelen van personeel

    Het aannemen van personeel heeft, net als outsourcing, voordelen:

    • Loyaliteit. Personeel dat bij jou in dienst is, is betrokken bij en loyaal naar jou en het bedrijf
    • Zekerheid. Je personeel werkt bij jou en is voor zijn of haar inkomen afhankelijk van de arbeidsovereenkomst. Je personeel is niet opeens volgende week weg. Uiteraard maak je bij outsourcing ook afspraken, maar die hebben doorgaans een vaste, kortere looptijd
    • Toename van kennis binnen het bedrijf. Iemand die langere tijd bij je werkt leert jouw bedrijf goed kennen en kan sneller inspelen op vragen en problemen. Daarnaast groeit ook de werknemer zelf en haal je daardoor gaandeweg meer kennis in huis
    • Klantenbinding. Klanten leren jouw medewerkers kennen en er ontstaan vaste communicatielijnen die belangrijk zijn en door klanten worden gewaardeerd

    Nadelen van vast personeel 

    Het vinden van de juiste werknemer is niet eenvoudig. Je wilt iemand die de gevraagde kennis heeft of in staat is te verkrijgen. Iemand die loyaal en betrokken is, geen 9 tot 5 mentaliteit heeft, kan groeien, lekker in de groep ligt en niet ziek wordt. 

    Met de komst van een werknemer krijg je ook te maken met allerlei administratieve verplichtingen. Het bijhouden van de salarisadministratie. Dat kan je zelf doen maar als hiervoor de kennis of tijd ontbreekt, ook uitbesteden. 

    Tenslotte moet je ook op de hoogte zijn en blijven van wet- en regelgeving omtrent werknemers, wellicht participeren in een CAO en functioneringsgesprekken voeren. 

    Risico’s van outsourcing en vast personeel

    Zowel het aannemen van vast personeel als het aantrekken van externe hulp brengt risico’s met zich mee. 

    Zo kan het gebeuren dat je op een gegeven moment een vaste werknemer hebt die niet (meer) naar verwachting functioneert. Hij of zij groeit niet mee met het bedrijf of er is ruzie ontstaan op de werkvloer. Je kunt het contract met een werknemer niet zomaar opzeggen maar moet daarvoor naar de rechter. 

    Als je kiest voor outsourcing dan heb je dit probleem niet, of hooguit tijdelijk. Als de klus is geklaard, of de afgesproken tijdsduur om is, kan je zonder rompslomp afscheid nemen van elkaar. 

    Vast personeel kan ziek worden waardoor je op hoge financiële lasten komt te zitten. Een zieke werknemer heeft recht op doorbetaling van loon: twee jaar lang minimaal 70 procent van het laatstverdiende loon. Hiertegen kan je je overigens wel verzekeren. 

    Bij outsourcing hoef je geen salaris door te betalen, of slechts een korte tijd, afhankelijk van de gemaakte afspraken. 

    Als je bedrijf onverhoopt in financieel zwaar weer komt, kan het gebeuren dat je niet in staat bent het personeel te betalen. Dat kan direct een groot en onoverkomelijk probleem zijn. Er zijn wel mogelijkheden om op grond van bedrijfseconomische redenen werknemers te ontslaan, maar dat is geen eenvoudige procedure. Bij outsourcing kan je sneller afscheid nemen of bijvoorbeeld onderzoeken of het werk tijdelijk kan worden onderbroken.  

    Hulp bij het maken van keuzes

    Het afwegen van kansen en bedreigingen, vooral ook financieel, is lastig. Zowel vaste werknemers als personeel via outsourcing brengt voordelen, nadelen en risico’s met zich mee. Dat is nu eenmaal niet anders. Het is zaak na te gaan wat voor jou het beste is en daarbij kan een business consultant van grote waarde zijn. Hij of zij denkt met jou mee en kan samen met jou die risico’s in kaart brengen. 

    Wil je meer weten over het inhuren van een bedrijfsadviseur, neem dan contact met ons op of download ons gratis e-book ⤵


    Gratis ebook met tips voor bedrijven en afdelingen!

    ✅ Direct gratis in je mailbox
    ✅ Creëer concrete doelen, een betere missie & visie en verbeter je marketing en communicatie inzet
    ✅ Geschreven door de specialisten van Kennisdomein


    Eerste publicatie op: 23 juni 2023
    Geschreven door: Team Kennisdomein
    Van Kennisdomein
    Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
    Meer informatie

    Aanbevolen artikelen

    Over ondernemen
    Een hypotheek afslu...
    Een jonge vrouw met verrekijker
    Over ondernemen
    Bedrijven komen er niet onderuit: meedoen met de nieuwste trends. Maar zijn marketingtrends vriend of vija...
    Scherm met data
    Over ondernemen
    In het tijdperk van digitalisering en technologische vooruitgang is data het middelpunt geworden voor orga...
    Zwangere vrouw met blond haar
    Over ondernemen
    Je hebt een eigen bedrijf en krijgt een kind. Betekent ZZP en zwanger dat je nu maandenlang zonder inkomen...
    Meer artikelen over Over ondernemen