Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten voor een bedrijf

Het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht maar wel aan te raden. In dit blog bekijken we wat zo’n verzekering inhoudt en ook naar enkele andere verzekeringen voor bedrijven. En wat is het verschil tussen een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering? 

Inhoudsopgave

    Wil je advies op maat met betrekking tot je bedrijf en verzekeringen? Schakel een bedrijfsadviseur in!

    Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

    Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, afgekort tot AVB, ben je verzekerd tegen schade die door je bedrijf wordt veroorzaakt. Of door het personeel. Het kan om van alles gaan, bijvoorbeeld:

    • Koffie over de laptop van een klant
    • Een medewerker die struikelt op de trap en schade oploopt
    • Een bezoeker die uitglijdt over een gladde vloer in jouw bedrijf en schade oploopt
    • Een product dat je verkoopt leidt tot schade bij de koper
    • Schade aan materialen die je bedrijf huurt van een derde
    • Persoonlijke spullen van een medewerker raken beschadigd 

    Dit zijn zo maar enkele voorbeelden om duidelijk te maken welke schade voor vergoeding in aanmerking komt. Een ongeluk zit natuurlijk in een klein hoekje en elk bedrijf krijgt dan ook vroeg of laat wel met een schadeclaim te maken. Daarom is het zeker aan te raden een AVB af te sluiten. 


    Wil je meer weten over het verbeteren van je bedrijf of afdeling? Download ons gratis e-book boordevol tips.


    Lees verder na de afbeelding.

    Man tekent een contract of overeenkomst

    Hoewel een AVB niet verplicht is volgens de wet, kan een derde je er soms wel toe verplichten. Bijvoorbeeld de bank in verband met een lening of een leverancier. 

    Wat wel en niet is meeverzekerd staat in de polis van je verzekering. Het is raadzaam verschillende verzekeringen en polissen te vergelijken zodat je precies weet waar je aan toe bent en waarvoor je premie betaalt. 

    Wat is niet verzekerd bij een AVB

    Lang niet alle gebeurtenissen die leiden tot schade zijn met een AVB verzekerd. Het moet echt gaan om een ongeluk zoals een val of struikelen van personeel of andere onverwachte gebeurtenissen. De AVB is vergelijkbaar met de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor personen. Lees daarover meer in ons blog over verzekeringen voor particulieren. 

    Voorbeelden van wat niet is verzekerd bij een AVB:

    • Schade als gevolg van een verkeerd gegeven advies aan een klant
    • Kosten als gevolg van levering
    • Milieuschade 
    • Schade door roekeloosheid of opzet
    • Schade veroorzaakt door een voertuig

    Voor schade als gevolg van verkeerde adviezen of werkzaamheden kan je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. 

    De beroepsaansprakelijkheidsverzekering

    Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, afgekort tot BAV, ben je verzekerd tegen schade die wordt veroorzaakt door een beroepsfout. Je hebt iemand verkeerd geadviseerd, een foutieve berekening gemaakt, iets over het hoofd gezien of een andere fout gemaakt die verband houdt met je beroep. 

    Beroepsfouten kunnen ernstige gevolgen hebben, ook op financieel gebied. Een paar voorbeelden:

    • Een arts maakt een fout waardoor de patiënt blijvend invalide raakt
    • Een belastingadviseur maakt een verkeerde berekening waardoor de client (grote) financiële schade lijdt
    • Een ingenieursbureau maakt een meetfout waardoor de bouw van een groot project vertraging oploopt 

    Je begrijpt dat dergelijke beroepsfouten grote gevolgen kunnen hebben, soms ook met gevolgschade. Gevolgschade is schade die niet direct een gevolg is van de fout zelf, maar daar wel uit voortvloeit. Een voorbeeld daarvan is de medische fout waardoor de patiënt een been moet missen en daardoor vervolgens zijn beroep niet meer kan uitoefenen. De inkomsten die de patiënt daardoor misloopt, vallen onder de gevolgschade. 

    Voor sommige beroepen is een BAV verplicht: onder meer voor financieel adviseurs, advocaten, notarissen, accountants en architecten.

    Andere bedrijfsverzekeringen

    Naast de ABV en BAV zijn er nog tal van andere bedrijfsverzekeringen. Ze zijn onder te verdelen in vier hoofdcategorieën: aansprakelijkheid, vervoer, gezondheid & inkomen en (on)roerend goed. 

    Aansprakelijkheid

    De ABV en BAV vallen in de categorie aansprakelijkheidsverzekeringen. Andere verzekeringen in deze categorie zijn onder meer de verzekering tegen bestuurdersaansprakelijkheid, de reisverzekering en de rechtsbijstandverzekering. 

    Vervoer

    De categorie vervoer heeft ook betrekking op aansprakelijkheid, maar dan voor  bijvoorbeeld een (vracht)auto en andere vervoersmiddelen voor je bedrijf. Hiervoor moet je een aparte verzekering afsluiten want vervoersmiddelen vallen niet onder de ABV. Andere verzekeringen in de categorie vervoer zijn onder meer de transportverzekering (verhuizers), handelsvoorraadverzekering en de aanhangwagenverzekering. 

    Overigens zijn verzekeringen voor gemotoriseerde voertuigen verplicht!

    Gezondheid & inkomen

    Voor elke Nederlander is een zorgverzekering verplicht, of je nu wel of geen bedrijf hebt. Daarnaast kan je onder andere kiezen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers, een verzuimverzekering, WGA en/of WIA verzekering of een overlijdensrisicoverzekering. 

    (On)roerend goed

    Dit zijn verzekeringen voor je bedrijfspand en voor inventaris. Denk onder meer aan de gebouwenverzekering, voorraadverzekering, inventarisverzekering en werkmaterieelverzekering. 

    Welke verzekeringen kies je

    Het kan lastig zijn te beslissen welke verzekeringen je wel, en welke je niet neemt. Voor elke verzekering betaal je premie en dat zal behoorlijk oplopen. Daarnaast hoop je de verzekering niet nodig te hebben. Maar voor iedereen geldt: in de toekomst kijken kan niet en een ongeluk zit in een klein hoekje. Je kunt nog zo voorzichtig en integer zijn, een fout kan worden gemaakt. Daarbij komt dat je meestal niet alleen bent en anderen, je personeel bijvoorbeeld, ook fouten kunnen maken. 

    Het kan heel waardevol zijn om eens te sparren met een business consultant. Zo’n specialist kan met je meedenken, het financiële plaatje bekijken en samen met jou nagaan welke verzekeringen je beslist moet hebben en welke je niet of later kunt afsluiten. 

    Welke verzekeringsmaatschappij

    Ook lastig: kiezen waar je verzekeringen afsluit. Er is een groot aanbod verzekeraars. Grote en kleine verzekeraars en ook de banken bieden brede pakketten. Meestal is het slim alle verzekeringen zo veel mogelijk onder te brengen bij dezelfde maatschappij omdat je dan meestal korting krijgt op de totale premie. 

    Anderzijds kan een bepaalde verzekering bij de ene maatschappij een stuk aantrekkelijker zijn dan bij de andere, zowel wat de polisvoorwaarden betreft als de hoogte van de premie. 

    Tegenwoordig kan je via vergelijkingssites al een goede indruk krijgen van de premies en mogelijkheden. Echter, het kan ook verraderlijk zijn: een heel lage premie betekent meestal ook minder goede polisvoorwaarden. Het is dus zaak steeds die polisvoorwaarden goed te vergelijken en zeker niet alleen naar de hoogte van de premie te kijken. 

    Hulp nodig? Een business consultant kan bij je gehele bedrijfsvoering veel betekenen en ook meedenken over de verzekeringen voor jouw bedrijf. 

    Wil je meer informatie over het verbeteren van jouw bedrijf of afdeling, vraag dan vrijblijvend informatie aan of download ons gratis e-book ⤵


    Gratis ebook met tips voor bedrijven en afdelingen!

    ✅ Direct gratis in je mailbox
    ✅ Creëer concrete doelen, een betere missie & visie en verbeter je marketing en communicatie inzet
    ✅ Geschreven door de specialisten van Kennisdomein


    Eerste publicatie op: 6 augustus 2023
    Geschreven door: Team Kennisdomein
    Van Kennisdomein
    Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
    Meer informatie

    Aanbevolen artikelen

    Over ondernemen
    Een hypotheek afslu...
    Een jonge vrouw met verrekijker
    Over ondernemen
    Bedrijven komen er niet onderuit: meedoen met de nieuwste trends. Maar zijn marketingtrends vriend of vija...
    Scherm met data
    Over ondernemen
    In het tijdperk van digitalisering en technologische vooruitgang is data het middelpunt geworden voor orga...
    Zwangere vrouw met blond haar
    Over ondernemen
    Je hebt een eigen bedrijf en krijgt een kind. Betekent ZZP en zwanger dat je nu maandenlang zonder inkomen...
    Meer artikelen over Over ondernemen