Liefde is iets dat iedereen op zijn of haar eigen manier beleeft. Net zoals mensen verschillen, zijn er ook verschillende relatievormen. In dit artikel lees je over de meest voorkomende vormen van relaties en wat ze betekenen. Een belangrijk onderscheid is de liefdesrelatie en relaties die niet romantisch van aard zijn, zoals die tussen ouders en kinderen of vrienden. Behalve verschillende relatievormen zijn er ook verschillende leefvormen. Denk aan het huwelijk en samenwonen of een latrelatie. In de relatievormen hieronder maken we geen onderscheid tussen mannen en vrouwen dus een monogame relatie kan bijvoorbeeld ook om twee mannen of twee vrouwen gaan. Lees meer over seksuele geaardheden

Inhoudsopgave

    Monogamie (gesloten relatie)

    Monogamie is de meest bekende relatievorm. Hierbij hebben twee mensen een exclusieve relatie. Ze zijn trouw aan elkaar en hebben geen romantische of seksuele relaties met anderen. Veel mensen kiezen hiervoor omdat het rust en vertrouwen geeft. Toch blijkt dat deze relaties niet zo monogaam zijn. Volgens sommige onderzoeken gaat tot 70% van de mensen die monogaam leven vreemd. Wat precies als vreemdgaan wordt gezien, verschilt per koppel. Voor sommige koppels is het sturen van flirterige berichtjes al vreemdgaan, terwijl anderen het pas zo zien als er seks in het spel is.

    Lees verder na de afbeelding.

    Man en vrouw die elkaar liefhebben

    Ook bij dieren komen monogame relaties voor, hoewel die sterk in de minderheid zijn. Slechts 3 tot 5% van de dieren leeft monogaam. Voorbeelden daarvan zijn zwanen en bevers en ook mensapen vormen (soms) een monogame relatie en gezin. 

    Open relatie

    In een open relatie zijn de partners wel samen, maar ze staan elkaar toe om ook met anderen een romantische of seksuele band te hebben. Dit werkt alleen goed als beide partijen duidelijke afspraken maken en open met elkaar praten. Deze relatievorm komt niet heel vaak voor; slechts zo’n 5% van de mensen kiest voor een open relatie. 

    Polygamie

    Bij polygamie heeft iemand meer dan één partner tegelijk. Dit komt vooral voor in bepaalde culturen of religies. Het onderscheid met polyamorie (zie hierna) is dat bij polygamie daadwerkelijk een verbintenis zoals een huwelijk wordt aangegaan met meerdere mensen. In Nederland is dit verboden maar in sommige landen is dit een normale relatievorm, onder andere in Marokko, Egypte en Pakistan. Overigens gaat het dan om mannen die meerdere vrouwen huwen, vaak als teken van rijkdom. 

    Polyamorie

    Polyamorie lijkt op polygamie, maar er is een belangrijk verschil. Bij polyamorie is ook sprake  van meerdere partners maar niet van meerdere (officiële) verbintenissen. Alle partners weten van elkaar en geven toestemming voor het aangaan van de (liefdes)relatie. Het hoeft niet per se om een man en meerdere vrouwen te gaan maar het kan ook om een vrouw met meerdere mannen gaan of om combinaties van mannen en vrouwen.

    Lat-relatie

    Lat staat voor “Living Apart Together”. In een lat-relatie zijn mensen samen, maar wonen ze niet in hetzelfde huis. Dit is handig als beide partners veel vrijheid willen of praktische redenen hebben, zoals werk of familie. In de wet staat dat huwelijkspartners verplicht zijn samen te wonen maar tegenwoordig hoeft dat niet meer. Ook binnen een lat-relatie kan je getrouwd zijn, een samenlevingsovereenkomst sluiten en fiscale partners zijn. 

    Symbiotische relatie

    Een symbiotische relatie is een relatie waarin mensen sterk van elkaar afhankelijk zijn. Dit zie je vaak in de liefde, vriendschap of tussen ouders en kinderen. Als die afhankelijkheid te groot wordt kan zo’n relatie ongezond zijn. Er spelen dan gevoelens van jaloezie, onvervulde behoeften en/of een te groot verantwoordelijkheidsgevoel. 

    Platonische relatie

    In een platonische relatie is er geen romantische of seksuele aantrekkingskracht tussen de partners. Wel ervaren ze een sterke emotionele band met elkaar vanuit vriendschap, verbondenheid en respect. De partners waarderen elkaar en willen graag tijd met elkaar doorbrengen. Er is liefde, maar geen seks. Soms groeit een platonische relatie uit tot een liefdesrelatie.

    Vriendschap

    Vroeger waren vriendschappen heel belangrijk omdat je in de natuur niet alleen kon leven; je had elkaar nodig. Om te kunnen overleven moest bij een groep horen en vrienden zijn met de andere leden van de groep. Tegenwoordig zijn vriendschappen nog steeds belangrijk. Ze geven ons een gevoel van verbondenheid en vriendschappen overleven meestal liefdesrelaties. Ze kunnen ene leven lang duren. Bij een vriend/vriendin daalt je stressniveau en vrienden helpen je in moeilijk tijden. Zonder hechte vriendschappen loop je risico op eerder overlijden!

    Eerste publicatie op: 27 december 2024
    Geschreven door: Team Kennisdomein
    Van Kennisdomein
    Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
    Meer informatie

    Aanbevolen artikelen

    Zicht op een glazen bol met de wereld onderste boven
    Maatschappelijke onderwerpen
    Je hoort het woord polarisatie steeds vaker, maar wat is polarisatie precies? Hoe ontstaat het, wat zijn d...
    Een sociale huurwoning vinden
    Maatschappelijke onderwerpen
    De nieuwe huurmaatregelen: wat betekenen ze voor huurders en verhuurders? De overheid heeft in 2024 nieuwe...
    Iemand pakt halterstang op strand
    Maatschappelijke onderwerpen
    Sporten tijdens je vakantie kan een superleuke toevoeging zijn aan je reis. Er kleven heel wat voordelen a...
    Arts met hersenscans op de achtergrond die epilepsie laten zien
    Maatschappelijke onderwerpen
    Epilepsie is een neurologische aandoening die zich uit in aanvallen, de zogenaamde epileptische aanvallen....
    Meer artikelen over Maatschappelijke onderwerpen