Het geloof op onze wereld

Voor veel mensen speelt het geloof een grote, vaak centrale, rol in hun leven. Hoe ziet dat geloof op onze wereld er eigenlijk uit? Hoeveel geloven zijn er en hoeveel mensen hangen zo’n geloof aan? In dit blog vertellen we daar meer over en ook over andere overtuigingen en levensbeschouwingen waarmee mensen hun leven vorm geven. Of men nu gelooft in een god, meerdere goden, of helemaal niet gelooft, religie blijft een krachtig onderdeel van de menselijke ervaring.

Inhoudsopgave

    Verschillende religies

    Het christendom

    Van de ruim 8 miljard mensen op aarde hangt bijna 2,5 miljard het christendom aan. Daarmee is het christelijk geloof de meest verspreide religie. Christenen geloven in Jezus Christus als de zoon van God en als de verlosser van de mensheid. Er zijn verschillende stromingen binnen het christendom waaronder het katholicisme, protestantisme en de orthodoxe kerken. Elke stroming heeft eigen tradities en interpretaties. 

    Lees verder na de afbeelding.

    Groep mensen die bidden

    De islam

    Op de tweede plek, qua aanhangers, staat de islam. Deze religie telt bijna 2 miljard gelovigen. Moslims geloven in Allah en beschouwen Mohammed als zijn laatste profeet. Net als in het christendrom zijn er binnen de islam verschillende stromingen, waaronder het soennisme en het sjiisme.

    Hindoeïsme en Boeddhisme

    Het hindoeïsme komt oorspronkelijk uit India en telt ongeveer 1,2 miljard volgelingen. Het is een van de oudste religies ter wereld en kent vele tradities, goden en rituelen. Centraal staan karma en reïncarnatie. Karma heeft betrekking op de wet van oorzaak en gevolg en reïncarnatie op de cyclus van wedergeboorte.

    Boeddhisme, met meer dan 500 miljoen volgelingen, is een andere grote religie. Boeddhisten leven volgens de leer van Siddhartha Gautama, de Boeddha, en streven naar verlichting door middel van meditatie, ethisch gedrag en wijsheid.

    Naast de hier genoemde religies zijn er nog veel andere geloven waaronder het jodendom, het sikhisme, het taoïsme en het shintoïsme, elk met hun eigen unieke eigenschappen en tradities. 

    Atheïsme en Secularisme

    Hoewel heel erg veel mensen een bepaald geloof aanhangen, is er ook een grote groep mensen die niet in een god of hogere macht gelooft: de atheïsten. Zij baseren hun wereldbeeld doorgaans op wetenschappelijke inzichten en op rationeel denken. Zij verwerpen daarbij bovennatuurlijke verklaringen.

    Secularisme is geen religie maar een filosofie. Die filosofie stelt dat geloof en overheid volledig gescheiden moeten zijn en geloofszaken op geen enkele manier van invloed zijn op openbare zaken en wetgeving. Doel is alle mensen, atheïsten én alle mensen die een bepaalde religie aanhangen, gelijk te behandelen. 

    Overtuigingen en levensbeschouwingen

    Naast alle verschillende religies zijn er ook andere overtuigingen en levensbeschouwingen die invloed hebben op het leven van mensen. Het humanisme is daarvan een bekend voorbeeld. Dit is een filosofie die de nadruk legt op de waarde van het welzijn van de mens zelf. Humanisten streven naar een ethisch leven gebaseerd op wetenschap en empathie.

    Er is ook een groep mensen die zich identificeert met spirituele stromingen die niet strikt religieus zijn: geloven in energieën, natuurkrachten, of andere metafysische concepten die niet per se binnen de traditionele religieuze kaders vallen.

    Tenslotte nog even over het agnosticisme ( dat overigens niet moet worden verward met het atheïsme). Agnostici stellen dat het onmogelijk is om zeker te weten of er wel of geen god bestaat. Zij laten daarom de vraag open en houden zich bezig met het leven nu, zonder zich te verdiepen in, of vast te leggen op, geloof (of ongeloof).

    Eerste publicatie op: 28 augustus 2024
    Geschreven door: Team Kennisdomein
    Van Kennisdomein
    Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
    Meer informatie

    Aanbevolen artikelen

    Zicht op een glazen bol met de wereld onderste boven
    Maatschappelijke onderwerpen
    Je hoort het woord polarisatie steeds vaker, maar wat is polarisatie precies? Hoe ontstaat het, wat zijn d...
    Een sociale huurwoning vinden
    Maatschappelijke onderwerpen
    De nieuwe huurmaatregelen: wat betekenen ze voor huurders en verhuurders? De overheid heeft in 2024 nieuwe...
    Iemand pakt halterstang op strand
    Maatschappelijke onderwerpen
    Sporten tijdens je vakantie kan een superleuke toevoeging zijn aan je reis. Er kleven heel wat voordelen a...
    Arts met hersenscans op de achtergrond die epilepsie laten zien
    Maatschappelijke onderwerpen
    Epilepsie is een neurologische aandoening die zich uit in aanvallen, de zogenaamde epileptische aanvallen....
    Meer artikelen over Maatschappelijke onderwerpen