Gezondheidsapps: handig hulpmiddel of overbodige luxe

De keuze uit gezondheidsapps wordt steeds groter en gevarieerder. Ze zijn inmiddels al niet meer weg te denken uit ons pakket aan zelfzorg want steeds meer mensen gebruiken hun smartphone om hun eigen gezondheid te volgen. Wat zijn gezondheidsapps en hoe lang bestaan ze al? Werken ze echt? In dit artikel kijken we naar de verschillende soorten apps, de kosten, het gebruik en de impact op de gezondheidszorg.

Inhoudsopgave

    Wat zijn gezondheidsapps

    Gezondheidsapps zijn softwareprogramma’s op je smartphone die je helpen je gezondheid in de gaten te houden. Er zijn verschillende soorten: ze meten bijvoorbeeld je hartslag of tellen het aantal stappen dat je op een dag zet. Weer andere apps geven een signaal als het tijd is je medicatie in te nemen of ze geven adviezen over voeding of beweging. 

    Lees verder na de afbeelding.

    Vrouw met gezondheidsapp

    Hoe lang bestaan gezondheidsapps al

    De opkomst van de gezondheidsapps liep in gelijke tred met de opkomst van de smartphone. Toen de gsm steeds populairder werd, zo rond 2008, kwamen er ook steeds meer apps voor je gezondheid. In het begin waren het vooral simpele apps, zoals stappentellers of calorieëntellers, maar tegenwoordig zijn er ook heel geavanceerde apps. Denk aan mogelijkheden je bloeddruk te meten, je slaap te analyseren of apps die helpen bij het opsporen van hartproblemen.

    Soorten gezondheidsapps

    Er zijn veel verschillende soorten gezondheidsapps. Hieronder een paar voorbeelden:

    • Beweging en fitness. Apps zoals Strava en Nike Run Club helpen je om actief te blijven. Er wordt van alles bijgehouden waaronder natuurlijk hoeveel te beweegt. Daarnaast zijn de apps bedoeld om jezelf te motiveren en krijg je adviezen en schouderklopjes. 
    • Voeding en dieet. Er zijn heel veel apps die je adviseren over voeding en helpen bij een bepaald soort dieet. MyFitnessPal bijvoorbeeld helpt je met tellen van calorieën en je krijgt advies over gezond eten.
    • Mentale gezondheid. Apps voor je mentale gezondheid zijn meestal bedoeld om stress te lijf te gaan. Denk aan ontspanningsoefeningen, yoga sessies en dergelijke. Voorbeelden van dit soort apps zijn Headspace en Calm. 
    • Medische monitoring. Sommige apps, zoals FreeStyle Libre, helpen mensen met diabetes hun bloedsuikerwaarden te controleren.
    • Medicatieherinneringen. Medisafe is een voorbeeld van een app die een seintje geeft wanneer je je medicijnen moet innemen.
    • Online doktersconsulten. Met apps zoals DokterApp kun je een videoconsult met een arts hebben. Handig als je niet naar een praktijk wilt of kunt gaan, bijvoorbeeld omdat je met vakantie in het buitenland bent. 

    Kosten van gezondheidsapps

    Veel gezondheidsapps hebben een gratis versie en kan je dus zonder kosten meteen op je telefoon zetten. Je kunt dan meestal maar een beperkt aantal functies gebruiken. Wil je extra functies gebruiken, dan moet je vaak wat betalen. Soms gaat het om een eenmalige betaling, soms om een abonnement van een paar euro per maand of jaar. Er zijn ook medische apps die geheel of gedeeltelijk worden vergoed door de zorgverzekering.

    Voordelen en nadelen gezondheidsapps

    Gezondheidsapps zijn enorm populair en worden dagelijks door miljoenen mensen gebruikt om hun gezondheid te volgen. Sinds de coronapandemie is het gebruik nog verder gestegen. In die periode werden mensen zich nog bewuster van hun gezondheid en gingen op zoek naar manieren om zichzelf te monitoren. Ook de wandelapp ‘Ommetje’ was heel populair.

    Gezondheidsapps kunnen je zeker helpen om bewuster met je gezondheid om te gaan. Stappentellers, calorieëntellers, meditatieoefeningen zijn allemaal manieren om dit op een simpele manier te doen. Een medicatieherinnering is natuurlijk ook heel zinvol.

    Er zijn ook nadelen: niet alle apps zijn even betrouwbaar. Ze meten bijvoorbeeld niet echt goed of niet nauwkeurig. Sommige mensen hebben de neiging erg te vertrouwen op apps en zoeken daarom geen medische hulp wanneer dit eigenlijk wel nodig is.

    Wat vinden artsen ervan

    Artsen zien gezondheidsapps tegenwoordig vaak als een goede aanvulling op de reguliere zorg. De apps kunnen bij chronische ziekten, zoals diabetes of hoge bloeddruk, goede ondersteuning bieden. Artsen waarschuwen ook dat een app geen vervanging is voor medisch advies en tegen misleidende apps of apps die onjuiste informatie geven.

    Eerste publicatie op: 4 april 2025
    Geschreven door: Team Kennisdomein
    Van Kennisdomein
    Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
    Meer informatie

    Aanbevolen artikelen

    Tiny house in het bos
    Maatschappelijke onderwerpen
    De woningmarkt is krap en duur waardoor alternatief wonen steeds populairder wordt. Veel mensen zoeken naa...
    Kinderkamer in blauw met roze
    Maatschappelijke onderwerpen
    Iedereen wil comfortabel en veilig wonen maar als je ouder wordt kan dat problemen geven. Je hoort en lees...
    Man en vrouw die elkaar liefhebben
    Maatschappelijke onderwerpen
    Liefde is iets dat iedereen op zijn of haar eigen manier beleeft. Net zoals mensen verschillen, zijn er oo...
    Zicht op een glazen bol met de wereld onderste boven
    Maatschappelijke onderwerpen
    Je hoort het woord polarisatie steeds vaker, maar wat is polarisatie precies? Hoe ontstaat het, wat zijn d...
    Meer artikelen over Maatschappelijke onderwerpen