Europese Unie, wat is het en wat doen ze

De laatste tijd wordt er veel gesproken over de Europese Unie (EU). Logisch als je kijkt wat er momenteel allemaal speelt in Europa, en daarbuiten. Belangrijkste punten van dit moment zijn de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de polarisatie tussen rechts en links, veelal als gevolg van de problematiek rondom migratie en klimaatverandering. Daarbij is er recent (juni 2024) gestemd voor de leden van de EU. 

Inhoudsopgave

    Europese Unie, zetelverdeling

    De EU is een parlement dat op dit moment (2024-2029) 720 zetels heeft, inclusief de voorzitter. Elk deelnemend land, momenteel 27, krijgt naar rato (bevolkingsgrootte per land) een aantal van die zetels. Nederland heeft volgens de zetelverdeling recht op 31 zetels.
    Elk deelnemend land voert campagne voor de EU. Dat doen de eigen, nationale politieke partijen. Degene die uiteindelijk een zetel krijgt in de EU is vrijwel altijd lid van een Europese politieke partij. De meeste nationale partijen zijn overigens aangesloten bij een Europese politieke partij. 

    Voorbeelden: 

    • CDA Europese Volkspartij (EVP)
    • VVD Partij van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE)
    • PVV Identiteit en Democratie Partij (ID)
    • GroenLinks Europese Groene Partij (EGP)

    Lees verder na de afbeelding.

    Vlag Europese unie

    Wat zijn de taken van de EU

    De Europese Unie heeft een paar uiterst belangrijke taken: het bevorderen van de vrede en veiligheid en het eerbiedigen van de grondrechten en fundamentele vrijheden. Daarnaast spelen er allerlei zaken waarbij vaak meerdere landen zijn betrokken. Bijvoorbeeld het onderhoud van een internationale treinverbinding, een rivier of zeeën waaraan meerdere landen grenzen. 

    De Europese Unie voert een gemeenschappelijk beleid op allerlei gebieden, waaronder: 

    • Landbouw en visserij
    • Vrije handel tussen de EU-lidstaten
    • Handelspolitiek
    • Ontwikkelingsbeleid
    • Milieu
    • Hulpverlening bij natuurrampen

    Waarom is Europese samenwerking belangrijk

    In deze moderne tijd reizen mensen heel gemakkelijk over de aarde. Je belangen liggen al heel lang niet meer alleen in je buurt of zelfs in je land. We reizen niet alleen fysiek (reken ook handel en dergelijke mee), ook digitaal ligt de wereld voor ons open. Deze grote vrijheid brengt echter ook nieuwe gevaren met zich mee. Het bevorderen van vrede en stabiliteit in de wereld, en in de EU in het bijzonder, is een belangrijke taak van de Europese Unie. In 2012 won de EU de Nobelprijs voor de Vrede. 

    Het gemeenschappelijk buitenlands beleid van de EU is bedoeld om conflicten op te lossen en wederzijds begrip te kweken. Democratie en eerbiediging van de internationale regels spelen daarbij een belangrijke rol. 

    Tegenstanders van de EU

    Naast de voordelen van het lidmaatschap van de EU (vrede, welvaart, oplossen van grensoverschrijdende problemen, subsidies etc.), zijn er ook een aantal nadelen verbonden aan het lidmaatschap. 

    Nadelen lidmaatschap EU:

    • Kosten van het lidmaatschap; Nederland betaalde in 2020 bijna 9 miljard aan de EU (waarvan een deel ook weer terugvloeide naar ons land)
    • Verlies van soevereiniteit; De deelnemende lidstaten zijn niet meer voor 100% vrij in het nemen van bepaalde beslissingen. Nederland mag bijvoorbeeld het financieringstekort niet verder laten oplopen dan is afgesproken
    • Controle munteenheid; De lidstaten hebben niet meer de controle over de eigen munt. Zo kan deze niet zomaar worden gedevalueerd om zo de concurrentiekracht te versterken. Wel is het zo dat ook zonder EU-lidmaatschap deze beperkingen een rol spelen. Het Nederlandse Monetaire beleid is sowieso gekoppeld aan die van andere landen, vooral aan die van Duitsland. 
    Eerste publicatie op: 24 juni 2024
    Geschreven door: Team Kennisdomein
    Van Kennisdomein
    Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
    Meer informatie

    Aanbevolen artikelen

    Zicht op een glazen bol met de wereld onderste boven
    Maatschappelijke onderwerpen
    Je hoort het woord polarisatie steeds vaker, maar wat is polarisatie precies? Hoe ontstaat het, wat zijn d...
    Een sociale huurwoning vinden
    Maatschappelijke onderwerpen
    De nieuwe huurmaatregelen: wat betekenen ze voor huurders en verhuurders? De overheid heeft in 2024 nieuwe...
    Iemand pakt halterstang op strand
    Maatschappelijke onderwerpen
    Sporten tijdens je vakantie kan een superleuke toevoeging zijn aan je reis. Er kleven heel wat voordelen a...
    Arts met hersenscans op de achtergrond die epilepsie laten zien
    Maatschappelijke onderwerpen
    Epilepsie is een neurologische aandoening die zich uit in aanvallen, de zogenaamde epileptische aanvallen....
    Meer artikelen over Maatschappelijke onderwerpen