Chinese astrologie

De Chinese astrologie bestaat al duizenden jaren. Dat is zelfs nog langer dan de westerse sterrenbeelden die wij in Nederland hanteren. Met de Chinese astrologie probeert men de levensloop van mensen te doorgronden en te begrijpen. Wat die Chinese astrologie precies inhoudt, lees je hier. 

Inhoudsopgave

    Lees verder na de afbeelding.

    Dieren Chinese astrologie
    © Kennisdomein – Gebruik onze gratis afbeeldingen

    De geschiedenis van de Chinese astrologie

    Er is helaas veel informatie over de Chinese astrologie verloren gegaan, maar aan de hand van opgravingen werd duidelijk dat het al minimaal 5000 jaar moet bestaan. De Chinese astrologie is gebaseerd op de maankalender. Er wordt dus rekening gehouden met de stand van de aarde, maan en zon en de verhoudingen daartussen. Waar men vaak aan denkt bij de Chinese astrologie, is de Chinese dierenriem, maar ook Yin en Yang, de Chinese kalender en vijf verschillende elementen horen daarbij. Daarmee probeert men de levensloop van de mens te begrijpen. 

    De Chinese sterrenbeelden 

    In de Chinese astrologie krijg je een bepaald sterrenbeeld, aan de hand van het jaar waarin je geboren bent. De Chinese sterrenbeelden heb elk een teken. Die twaalf tekens zijn allemaal dieren uit de dierenriem: Rat, Os, Tijger, Konijn, Draak, Slang, Paard, Geit, Aap, Haan, Hond en Varken. 

    In de westerse samenleving zouden we het ene sterrenbeeld positiever beschouwen dan het andere. Een Tijger klinkt toch stoerder dan een Geit. In de Chinese cultuur wordt daar anders over gedacht. Elk dier staat namelijk voor een bepaalde gedragsuiting en zou een eigen, essentiële plek voor de balans in het universum innemen. Ook neem je volgens de Chinese astrologie eigenschappen over van dat dier. De dieren zijn niet enkel positief of negatief. Ze hebben allemaal een goede balans in goede en minder goede eigenschappen, namelijk: 

    • Rat: Een vriend voor het leven. Een Rat is vastberaden, ambitieus en intelligent, maar ook chaotisch en agressief als iets niet gaat zoals bedoeld.
    • Os: Een echte doorzetter. Een Os is geduldig, betrouwbaar en moedig, maar ook koppig en bevooroordeeld.
    • Tijger: Vaak de leider. Een Tijger is empathisch, onderhoudend en actief, maar ook opvliegend en jaloers.
    • Konijn: Beschikt over een goed geheugen. Een Konijn is gevoelig en discreet, maar ook moeilijk te doorgronden en geneigd om voor problemen weg te lopen.
    • Draak: Recht voor zijn raap. Een Draak is beschermend en onafhankelijk, maar ook opschepperig en impulsief.
    • Slang: Een Slang is mysterieus, slim en moedig, maar ook arrogant en hebzuchtig.
    • Paard: Geliefd, loyaal en talentvol, maar ook egoïstisch en heetgebakerd.
    • Geit: Een natuurmens. Een geit is creatief en oprecht, maar ook onzeker en pessimistisch.
    • Aap: Levendig, onafhankelijk en dapper, maar ook wispelturig in de liefde en een praatjesmaker.
    • Haan: Recht voor zijn raap. Een Haan is beschaafd en extrovert, maar ook naïef en opschepperig.
    • Hond: Familie is voor een Hond erg belangrijk. Hij of zij is zorgzaam en fantasierijk, maar ook eigenwijs en klaagt veel.
    • Varken: Betrouwbaar, sensueel en optimistisch, maar ook naïef en verwaand.

    Waarom het deze twaalf dieren zijn? Volgens de legende is deze dierenriem met dank aan Boeddha ontstaan. Het moment dat hij de aarde zou verlaten, zou hij alle dieren hebben uitgenodigd. Van al deze dieren kwamen er slechts twaalf. Dat werden de twaalf dieren van de Chinese sterrenbeelden. Wel worden in sommige boeken andere namen gehanteerd. Zo is een Os soms een Buffel of Stier en is een Haas soms een Konijn of Kat.

    De Chinese kalender

    Welk sterrenbeeld je hebt, wordt bepaald door de Chinese kalender. Deze kalender gaat uit van een cyclus van twaalf jaren, vandaar de twaalf dieren. Is de cyclus afgelopen, dan begint hij opnieuw. Anders dan in de westerse cultuur, begint een Chinees jaar niet op 1 januari, maar wordt hierbij rekening gehouden met de maanjaren. Omdat de maan twaalf of dertien keer per jaar afneemt en weer vol wordt, valt het Chinese nieuwjaar op steeds een andere dag in januari of februari. 

    Hoe wordt je sterrenbeeld bepaald?

    Jouw sterrenbeeld wordt grotendeels bepaald door het jaar waarin je geboren bent. Echter, zoals je net hebt kunnen lezen begint een Chinees jaar pas in januari of februari. In het Chinese nieuwjaar gaat het nieuwe sterrenbeeld in. Men spreekt dan over dat je geboren bent ‘onder een bepaald teken’. Op dit moment zitten we in het jaar van de Os. Vanaf 1 februari 2022 volgt het jaar van de Tijger en dat jaar loopt tot 22 januari 2023.

    De Vijf elementen

    Elk Chinees sterrenbeeld is volgens de Chinese astrologie verwant aan een element. Deze astrologie gaat uit van vijf elementen: water, vuur, metaal, hout en aarde. De elementen zeggen veel over de energie die je uitstraalt en wat jouw drijvende eigenschappen zijn. 

    Chinezen geloven dat alles bestaat uit een combinatie van deze vijf elementen, waarbij er altijd één dominant is. Elk jaar heeft daarom een dominant element. Daarnaast heeft elk dier van de dierenriem een natuurlijk overheersend element. Het geboortejaar element is overheersend en heeft invloed op het jaardier element. Daarbij kunnen sommige elementen elkaar goed versterken en werken andere elkaar tegen. Een uitzondering hierop is dat geen van de dieren Aarde als overheersende element heeft. Wel kan je in een Aardejaar zijn geboren. Dat maakt de verdeling als volgt: 

    Hout

    Dat is het dominante element van de sterrenbeelden Tijger, Konijn en Draak. Het element staat voor creativiteit, levenslust en toegankelijkheid. Hout stimuleert Vuur en wordt gestimuleerd door Water. Hout werkt Aarde tegen en wordt tegengewerkt door Metaal.

    Vuur

    Dat is het dominante element van de sterrenbeelden Slang, Paard en Geit. Het staat voor enthousiasme, zelfverzekerdheid en besluitvaardigheid. Vuur stimuleert Aarde en wordt gestimuleerd door Hout. Vuur werkt Metaal tegen en wordt tegengewerkt door Water.

    Metaal

    Dat is het dominante element van de sterrenbeelden Aap, Haan en Hond. Dit staat voor doorzettingsvermogen, onafhankelijkheid en overtuigingskracht. Metaal stimuleert Water en wordt gestimuleerd door Aarde. Metaal werkt Hout tegen en wordt tegengewerkt door Vuur.

    Water 

    Dat is het dominante element van de sterrenbeelden Varken, Rat en Os. Dit element staat voor inlevingsvermogen en alertheid. Water stimuleert Hout en wordt gestimuleerd door Metaal. Water werkt Vuur tegen en wordt tegengewerkt door Aarde.

    Aarde

    Aarde is als enige geen element van een sterrenbeeld. Wel stimuleert het Metaal en wordt het gestimuleerd door Vuur. Aarde werkt Water tegen en wordt tegengewerkt door Hout. Het staat voor een onderzoekend karakter, trouw en discipline. 

    Wil je meer weten over astrologie?
    Of welke verschillende stromingen in Astrologie er zijn?

    Eerste publicatie op: 24 december 2021
    Geschreven door: Team Kennisdomein
    Van Kennisdomein
    Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
    Meer informatie

    Aanbevolen artikelen

    Zicht op een glazen bol met de wereld onderste boven
    Maatschappelijke onderwerpen
    Je hoort het woord polarisatie steeds vaker, maar wat is polarisatie precies? Hoe ontstaat het, wat zijn d...
    Een sociale huurwoning vinden
    Maatschappelijke onderwerpen
    De nieuwe huurmaatregelen: wat betekenen ze voor huurders en verhuurders? De overheid heeft in 2024 nieuwe...
    Iemand pakt halterstang op strand
    Maatschappelijke onderwerpen
    Sporten tijdens je vakantie kan een superleuke toevoeging zijn aan je reis. Er kleven heel wat voordelen a...
    Arts met hersenscans op de achtergrond die epilepsie laten zien
    Maatschappelijke onderwerpen
    Epilepsie is een neurologische aandoening die zich uit in aanvallen, de zogenaamde epileptische aanvallen....
    Meer artikelen over Maatschappelijke onderwerpen