Beginnen met yoga

Overweeg jij te beginnen met yoga? In dit blog vertellen we meer over yoga. Wat het is, of je lessen nodig hebt en voor wie yoga geschikt is. Je leest ook over de geschiedenis van yoga, een eeuwenoude sport voor iedereen. Na lezing van dit blog weet je of beginnen met yoga iets voor jou is!

Inhoudsopgave

    Wat is yoga?

    Yoga heeft als doel bij te dragen aan het algehele gevoel van welzijn. Het draait bij yoga om het aannemen van fysieke houdingen waarmee je niet alleen je flexibiliteit, maar ook je balans en kracht vergroot. Daarnaast spelen ademhaling en meditatie een belangrijke rol. Met behulp van ademhalingstechnieken kalmeer je je geest waardoor stress vermindert. Yoga is dus niet alleen goed voor je lichaam maar ook voor je geest en kan helpen bij fysieke en psychische problemen, bijvoorbeeld bij angstproblematiek

    Waar komt yoga vandaan

    Yoga, dat ‘verbinding’ betekent, komt oorspronkelijk uit India. Die verbinding heeft betrekking op je lichaam en geest. Het mooie van yoga is dat het je lichaam en geest tot rust brengt en tegelijkertijd versterkt en daarnaast ook met elkaar in verbinding brengt. Dit geeft een gevoel van innerlijke rust en balans.

    Lees verder na de afbeelding.

    Vrouw die tot bezinning komt met Yoga

    De geschiedenis van yoga gaat duizenden jaren terug. Er zijn al verwijzingen te vinden in oude Indiase teksten (Veda’s) van meer dan 3000 jaar oud. In de loop van de eeuwen heeft yoga zich over de hele wereld verspreid waarbij het in het westen pas in de 20e eeuw echt populair werd. 

    Verschillende vormen van yoga

    Yoga is er in allerlei verschillende vormen. Het kan zowel inspannend als ontspannend zijn. Van laagdrempelig en voor iedereen geschikt tot uitdagend. Afhankelijk van je doelen kan je een yogavorm kiezen. Wil je bijvoorbeeld afvallen omdat je overgewicht hebt of zoek je naar een manier om beter te kunnen ontspannen. Hieronder een paar yogavormen (er zijn er nog meer!):

    • Yin yoga: rust, rust & rust. De vorm van yoga werkt niet op de spieren maar op de gewrichten en op het bindweefsel. Poses houd je lange tijd vast, zo’n vijf minuten en alle oefeningen zijn gericht op flexibiliteit, niet op kracht. 
    • Hatha yoga: de meest klassieke vorm van yoga. Hier ligt de nadruk op het versterken en soepel maken van je lichaam en op het beheersen van je ademhaling. Het is een goede manier om kennis te maken met yoga. 
    • Power yoga: betere conditie en meer spiermassa. Bij deze vorm van yoga doe je krachtige en fysieke oefeningen waardoor je je ook energieker voelt. Power yoga maakt je sterker en leniger en de oefeningen kunnen per les flink verschillen. 
    • Bikram yoga:  oefeningen doen in een warme ruimte van rond de veertig graden. Een yogales duurt zo’n anderhalf uur en in die tijd komen 26 oefeningen voorbij. Voordelen van Bikram yoga zijn dat je snel veel afvalstoffen kwijt raakt, je minder kans hebt op blessures en het verbetert de bloedsomloop. Het is ook goed voor soepele spieren. Deze vorm van yoga is niet geschikt voor mensen met een hoge bloeddruk of hartproblemen.
      Een variant op deze vorm van yoga is hot yoga: een iets minder warme ruimte en een lesduur van een uur. Soms wordt er ook muziek gedraaid en/of mag er met elkaar worden gepraat. 
    • Ashtanga yoga: een pittige vorm van yoga waarbij het tempo vrij hoog ligt. De bewegingen zijn steeds hetzelfde en in dezelfde volgorde. Ze lopen vloeiend in elkaar over waardoor je in een flow komt. 
    • Kundalini yoga: Lichaamsoefeningen gecombineerd met ademhalingstechnieken, mantra’s, chakra’s en meditaties. Tijdens deze vorm van yoga word je je meer bewust van je gevoelens en het levert veel energie op. Kundalini yoga is vooral geschikt voor gevorderden die verdieping zoeken. 

    Moet je lessen volgen

    Hoewel het volgen van yogalessen zeker voordelen biedt, zoals persoonlijke begeleiding en het ontmoeten van gelijkgestemden, is het niet strikt noodzakelijk om lessen te volgen om te beginnen met yoga. Er is een overvloed aan gratis en betaalde online bronnen beschikbaar, waaronder YouTube-video’s, apps, en websites die yogalessen aanbieden voor beginners tot gevorderden.

    Yoga voor kinderen en ouderen

    Yoga is niet alleen voor volwassenen. Kinderen kunnen ook profiteren van yoga, omdat het hen helpt om hun flexibiliteit, coördinatie en concentratie te verbeteren. Bovendien kan yoga kinderen helpen om zich bewust te worden van hun ademhaling en hun emoties en dat kan weer bijdragen aan het reguleren van die emoties. 

    Voor ouderen biedt yoga een zachte manier om actief te blijven en het lichaam soepel te houden. Yoga kan helpen bij het verbeteren van mobiliteit maar ook bij het verbeteren van het evenwicht en van behoud van kracht. Voor ouderen is ook stoelyoga heel geschikt; daarbij wordt rekening gehouden met fysieke beperkingen.

    Eerste publicatie op: 12 augustus 2024
    Geschreven door: Team Kennisdomein
    Van Kennisdomein
    Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
    Meer informatie

    Aanbevolen artikelen

    Arts met hersenscans op de achtergrond die epilepsie laten zien
    Maatschappelijke onderwerpen
    Epilepsie is een neurologische aandoening die zich uit in aanvallen, de zogenaamde epileptische aanvallen....
    Een jonge vrouw die last heeft van haar verslaving
    Maatschappelijke onderwerpen
    Verslaving is een complex en vaak verkeerd begrepen fenomeen dat zowel individuen als hun naasten kan verw...
    Groep mensen die bidden
    Maatschappelijke onderwerpen
    Voor veel mensen speelt het geloof een grote, vaak centrale, rol in hun leven. Hoe ziet dat geloof op onze...
    Vlag Europese unie
    Maatschappelijke onderwerpen
    De laatste tijd wordt er veel gesproken over de Europese Unie (EU). Logisch als je kijkt wat er momenteel ...
    Meer artikelen over Maatschappelijke onderwerpen