De kracht van juiste webhosting

Vraag je je af hoe hosting je website beïnvloedt? De impact kan verrassend groot zijn! Leer hier waarom hosting belangrijk is, hoe je de juiste kiest en hoe dit je online aanwezigheid kan verbeteren. Lees snel verder!

Inhoudsopgave

    Website hosting, je kan niet zonder. Het effect van website hosting is groter dan je denkt, het maakt wel degelijk uit waar je je website parkeert. Het kiezen voor de juiste website hosting valt vaak niet mee, als je eenmaal weet welke voordelen en nadelen er allemaal aan kunnen kleven. En dat terwijl website hosting eigenlijk bijzaak zou moeten zijn. Het zou iets moeten zijn dat je uitzoekt en opzet en waarnaar je vervolgens niet meer hoeft om te kijken. Dat kan wel, maar dan moet je eerst de juiste hosting kiezen voor jouw website. We delen hieronder onze ervaringen en zetten de verschillende soorten hosting en hosting bedrijven hieronder op een rij. 

    Goede website hosting voor je vindbaarheid in Google

    Tegenwoordig draait alles om snelheid. We leven in een wereld waarin we informatie steeds sneller tot ons willen nemen. Hierom is een snelle website essentieel. De factor snelheid weegt de laatste jaren steeds meer mee voor Google en andere zoekmachines om de vindbaarheid van jouw website te verbeteren. Heb je een snelle (mobiele) website met goed geschreven content en een goede technische basis, dan is de kans veel groter dat je hoger in Google komt. Daarom is het extra belangrijk om tijd te steken in de juiste manier waarop jouw website wordt gehost. 

    Lees verder na de afbeelding.

    Het effect van website hosting

    Andere belangrijke zaken met betrekking tot hosting: bescherming van de gegevens van je site, back-ups en onderhoud. Het ontwikkelen van een website kost tijd en geld en er vinden regelmatig wijzigingen plaats. Het is belangrijk om te weten of je gegevens goed zijn beschermd tegen calamiteiten zoals storingen, brand, een crash van je harde schijf of menselijke fouten. Je zult maar per ongeluk inhoud wissen! Het maken van regelmatige back-ups is dan ook belangrijk voor jouw website en webshop, vooral omdat er met veranderlijke data wordt gewerkt. Ga daarom na hoe vaak jouw hostingbedrijf een update van je website maakt en hoe het zit met het onderhoud van je hosting account. 


    Wil je meer weten over de invloed van webhosting, neem dan contact met ons op of download ons gratis e-book boordevol marketingtips.


    Welke soorten website hosting zijn er

    Hosting is grofweg in vier soorten te onderscheiden:

    • Shared hosting
    • Virtual private cloud hosting (VPC)
    • Virtual private server hosting (VPS)
    • Dedicated hosting.

    De verschillen zitten hem onder meer in de laadsnelheid van je website, of je wel of geen eigen server hebt, de prestaties, opslag en uitbreidingen en natuurlijk de kosten. Die kunnen flink uiteen lopen. 

    Shared hosting

    Wanneer men kiest voor shared hosting, dan deelt men een webserver met anderen. De capaciteit van de webserver wordt over meerdere websites verdeeld en dit maakt dat shared hosting de goedkoopste optie is. Daarnaast zijn de voordelen dat er weinig onderhoud nodig is, de bestanden 24/7 beschikbaar zijn en uitbreiding meestal geen probleem vormt. Er is veel concurrentie bij shared hosting die vooral wordt uitgevochten door aanbiedingen met gigabytes aan dataverkeer en schijfruimte. 

    Virtual private cloud hosting (VPC)

    Bij Virtual Private Cloud hosting maak je gebruik van een verzameling virtuele resources die je naar eigen inzicht kunt inzetten. Binnen de VPC kan je meerdere VPS’en aanmaken en per VPS bijvoorbeeld bepalen welk besturingssysteem je er op installeert. Het is ook heel geschikt om een testomgeving te maken. Een VPC biedt je veel vrijheid en veel ruimte. Zie het in feite als een virtueel datacenter. Je hebt niet te maken met de aanschaf en het onderhoud van een fysieke server. De grote voordelen van VPC: flexibiliteit, geen limieten, geen investeringen voor hardware en geen vaste kosten voor onderhoud. Daarnaast is downtime verleden tijd. 

    Virtual private server hosting (VPS)

    Een Virtual Private Server (VPS) gaat een stapje verder dan shared hosting. Je deelt nog steeds een fysieke server maar deze wordt opgedeeld in kleinere virtuele servers. Je hebt dus je eigen virtuele server. Het is iets duurder dan shared hosting maar een stuk goedkoper dan dedicated server hosting (met een eigen server). Dit is meteen het eerste voordeel van VPS, de kosten. Andere voordelen zijn dat je je hostingpakket gemakkelijker kunt aanpassen en meer controle hebt over je hosting.

    Het verschil tussen VPS en VPC hosting

    De afkortingen VPS en VPC lijken erg op elkaar; beide manieren van hosting hebben dan ook veel met elkaar gemeen. 

    Wat ze gemeen hebben:
    V = Virtual. De hardware waarvan gebruik wordt gemaakt is virtueel en dus niet gekoppeld aan een fysieke server of harde schijf 
    P = Private. Dit betekent dat de resources alleen voor jou beschikbaar zijn, meestal beveiligd met een wachtwoord of certificaat of met beide. 

    Waarin ze verschillen: 
    S = Server – Je hebt je eigen virtuele ruimte op één fysieke server.
    C = Cloud – Je hebt je eigen virtuele ruimte verspreid over meerdere servers.

    De keuze tussen VPS en VPC hangt af van een aantal factoren. De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is hoeveel resources je van plan bent te gaan gebruiken. VPS is geschikt voor een paar websites/applicaties, een VPC geeft je meer ruimte en mogelijkheden voor uitbreiding in de toekomst.

    Dedicated hosting

    Dit is de dure vorm van webhosting maar heeft wel een aantal voordelen. Het hostingbedrijf is verantwoordelijk voor de webserver maar jij mag bepalen hoe deze wordt ingericht. De werkelijke kosten hangen dus in grote mate af van jouw wensen. Het grote voordeel is dat je de server niet deelt met anderen en dus ook geen risico loopt op negatieve invloeden van derden. Een nadeel kan zijn dat als er iets aan de hand is met de server dit direct invloed heeft op de werking van jouw website.

    Eigenschappen van website hosting

    Shared hosting

    • Matige prestaties
    • Incl. onderhoud
    • Eigen mailadres(sen)

    Vanaf 2,42 p/m

    Virtual private cloud hosting (VPC)

    • Goede prestaties 
    • Eenvoudig uitbreiden
    • SSD opslag optioneel
    • Incl. onderhoud
    • Meerdere websites mogelijk
    • Eigen IP adres(sen)
    • Eigen mailadres(sen)
    • Blijf online als er een server uitvalt

    Vanaf 8,95 p/m

    Virtual private server hosting (VPS)

    • Goede prestaties
    • Eenvoudig uitbreiden
    • SSD opslag optioneel
    • Incl. onderhoud
    • Meerdere websites mogelijk
    • Eigen IP adres(sen)
    • Eigen mailadres(sen)

    Vanaf 30 p/m

    Dedicated hosting

    • Eigen server
    • Goede prestaties
    • Eenvoudig uitbreiden
    • SSD opslag optioneel
    • Excl. onderhoud
    • Meerdere websites mogelijk
    • Eigen IP adres(sen)
    • Eigen mailadres(sen)

    Vanaf 119 p/m

    Welk soort hosting past bij mij?

    Welk soort hosting bij jou past hangt af van jouw behoefte. Heb je een website waarop je een webshop hebt en is de doelstelling dat er veel via de website verkocht gaat worden, dan ben je beter af met een betere (en vaak duurdere) vorm van hosting. Heb je een persoonlijke website waarop een paar blogs staan, dan kun je prima vooruit met shared hosting.

    Voor het het nemen van een beslissing:

    • Bezuinig niet op hosting van jouw website, goedkoop is vaak duurkoop.
    • Shared hosting is vaak de minst interessante keuze omdat je te afhankelijk bent van anderen. Snelheid wordt steeds belangrijker om mensen op je website te houden en shared hosting is regelmatig traag omdat je de servercapaciteit deelt met honderden andere sites. Daarnaast kun je als je groeit het pakket niet eenvoudig uitbreiden. Met VPS/VPC hosting kun je eenvoudig uitbreiden met een druk op de knop. Groeit jouw bedrijf dan groeit je hosting pakket dus eenvoudig mee. Dit geldt zowel voor de opslag (grootte website en bestanden) als voor de bandbreedte (hoeveelheid bezoekers).
    • Voor de meeste mensen zal VPS of VPC hosting daarom de beste optie zijn. Heb je zelf weinig verstand van hosting, kies dan voor een partij met goede 24/7 ondersteuning.

    Mailen via eigen domein adres

    Bijna ieder hostingbedrijf biedt de mogelijkheid om eigen e-mailadressen aan te maken. Let alleen wel goed op dat er een goede ondersteuning is voor het ontvangen van emails op al jouw apparaten. Ook hiervoor geldt dat de meeste bedrijven hiervoor ondersteuning bieden. Echter, werkt het bij het ene bedrijf eenvoudiger dan bij het andere bedrijf. Kennisdomein maakt gebruik van hosting via Hostinger. Na intensief onderzoek bleek dit de beste keuze voor ons. Voor email maken wij echter gebruik van Gmail van Google. In het Gsuite pakket krijg je de mogelijkheid om een eigen domein te koppelen. Zo kun je gebruik maken van alle gemakken van Gmail en kun je mails versturen vanuit jouw eigen domeinadres.

    Wil je meer weten over de inzet van marketing, neem dan contact met ons op of download ons gratis e-book ⤵


    Gratis ebook met tips voor bedrijven en afdelingen!

    ✅ Direct gratis in je mailbox
    ✅ Creëer concrete doelen, een betere missie & visie en verbeter je marketing en communicatie inzet
    ✅ Geschreven door de specialisten van Kennisdomein


    Eerste publicatie op: 10 oktober 2019
    Geschreven door: Team Kennisdomein
    Van Kennisdomein
    Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
    Meer informatie

    Aanbevolen artikelen

    Een vulpen op oud perkament
    Marketing tips en uitleg
    Teksten kan je tegenwoordig in een handomdraai laten schrijven door een
    Podcast tafel en microfoon
    Marketing tips en uitleg
    Een moderne manier om jezelf, of je bedrijf, onder de aandacht te brengen is via een podcast. Wat zo’n pod...
    Vrouw presenteert inzet van marketing
    Marketing tips en uitleg
    Zit je eraan te denken om online marketing in te zetten voor jouw bedrijf? Het is de sleutel tot meer zich...
    Zilveren beeld met oude boeken
    Marketing tips en uitleg
    Ben je ooit overweldigd door de vele boekgenres die er zijn? Van literatuur tot lectuur, van klassiek tot ...
    Meer artikelen over Marketing tips en uitleg